Aquesta setmana s’han estrenat quatre pel·lícules, “”Salir del ropero”, “En busca de Summerland”, “Un mundo normal” i “My Hero Academia: el despertar de los héroes”, totes a Cinesa. El cinema Catalunya continua tancat.
“Salir del ropero”, “opera prima” d’Ángeles Reiné, és una comèdia d’embolics familiars que està dedicada a la memòria de Rosa Maria Sardà, ja que conté el seu últim treball interpretatiu al cinema.
Es tracta d’una pel·lícula molt “políticament correcta” que defensa els casaments gais, les relacions interracials i la convivència entre les diferents religions, tot i que el tema primordial és el primer, ja que els altres dos només es toquen de passada.
Eva (Ingrid García-Jonsson) és a punt de casar-se amb el fill d’una família molt rica però molt dretana. Quan s’assabenta que la seva àvia (Verónica Forqué) és lesbiana i vol casar-se amb la seva millor amiga (Rosa Maria Sardà), decideix que ha d’impedir el casament com sigui per por que els seus futurs sogres la rebutgin. Quan es reuneix la família, també descobreix que la seva mare té un nòvio negre i que el seu germà s’ha convertit a l’islam.
Això dóna peu a una pila d’embolics, amb algunes situacions surrealistes, per exemple, que el personatge de David Verdaguer gesticuli i cridi com un mico i encara digui que la boja és la seva mare, que a les escenes rodades a Portugal tothom parli en anglès o que la Sardà vagi a veure el capellà del poble (Alex O’Dogherty) i, aprofitant que també és regidor de l’Ajuntament, li demani que la casi pel civil. Malgrat tot, hi ha ben pocs “gags” que facin riure, la qual cosa és una llàstima perquè el repartiment és bo i s’hi esforça.
A més dels esmentats, surten a la pel·lícula Mònica López, Candela Peña i Pol Monen. (Cinesa).
“En busca de Summerland” també és una “opera prima”, també està dirigida per una dona -la fins ara dramaturga i directora teatral Jessica Swale- i també toca la temàtica lèsbica i les relacions interracials, encara que ho fa d’una manera molt diferent que la pel·lícula anterior.
En aquest cas, és un drama. Es tracta d’una producció britànica ambientada a l’època de la Segona Guerra Mundial i està produïda per la pròpia actriu protagonista, Gemma Arterton. És la història d’una dona solitària, que viu turmentada per una història d’amor complicada que no ha superat mai. Durant la guerra, es farà càrrec d’un nen evaquat pels bombardejos.
El treball de la directora ha estat molt elogiat per la seva atenció pels detalls i per com ha sabut crear l’atmosfera precisa per desenvolupar la història i li ha valgut un premi al festival de Noruega d’enguany.
El títol fa referència a un lloc mític de la religió wicca, un culte feminista que s’inspira en creences ancestrals de la civilització celta.
A més de l’esmentada Gemma Arterton. interpreten la pel·lícula Lucas Bond, Gugu Mbatha-Raw, Tom Courtenay, Penelope Wilton i Sian Phillips. (Cinesa).
“Un mundo normal”, d’Achero Mañas, té en comú amb l’altra estrena espanyola de la setmana (“Salir del ropero”) que també tracta de relacions familiars surrealistes, però en aquest cas en clau de “road movie” amb tocs de presumpte humor negre. El títol és una referència irònica al desig de la filla del protagonista de tenir “una família normal”.
La cosa va d’un home que roba el cadàver de la seva mare de la funerària i emprèn un viatge de Madrid a València per complir la última voluntat de la difunta que era que llencessin el seu cos al mar. Com que és il·legal, el protagonista es veurà perseguit per la policia i, d’entrada, rebutjat per la resta dels seus parents.
La pel·lícula compta amb situacions extravagants però, com a “Salir del ropero”, menys divertides del que caldria esperar. Això si, té un bon repartiment, encapçalat per Ernesto Alterio, Gala Amyach, Ruth Díaz, Pau Durà i Magüi Mira. (Cinesa).
“My Hero Academia: el despertar de los héroes”, de Kenji Nagasaki, és una pel·lícula japonesa de dibuixos animats d’estètica “manga” que es basa en una sèrie de còmics per a adolescents que ha venut 26 milions d’exemplars i que ha inspirat novel·les, sèries de televisió i videojocs.
Ambientada al futur, explica la història d’uns estudiants amb superpoders que s’enfronten al dolent de torn. L’argument és l’excusa per anar encadenant escenes de batalles èpiques, culminant en un final exagerat. (Cinesa)
>D’altra banda, dijous que ve s’oferirà una marató en pantalla gran dels tres primers episodis de la sèrie televisiva “Veneno”, creada per Javier Ambrossi i Javier Calvo i protagonitzada per Jedet Sánchez, Isabel Torres i Daniela Santiago, amb petits papers per a actrius més conegudes com Goya Toledo i Elvira Mínguez. És una història de temàtica LGTB basada en fets reals. (Cinesa, només dijous 17).
Continuen en cartell “Tenet”, “After: en mil pedazos”, “Antebellum”, “La caza”, “La boda de Rosa”, “Las niñas”, “Padre no hay más que uno (2): la llegada de la suegra”, “Superagente Makey”, “Trasto”, “Voces”, “Break the silence” (només fins diumenge), “¡Scooby!” i “100 % Wolf”, totes a Cinesa.