Els últims dies de les vacances escolars, els nens de Terrassa (i les seves famílies i persones de totes les edats) ja fa uns quants anys que poden escurar-los coneixent, descobrint o practicant jocs tradicionals i populars, i allà on sempre s’havien jugat: al carrer. Gràcies a la Setmana de Jocs de Terrassa, que la primera setmana de setembre omple cada tarda de propostes lúdiques la plaça del Vapor Ventalló. L’ entitat Vadejoc, Terrassenca de Jocs al Carrer, que organitza la Setmana amb gent d’Amics de les Arts, Vet Aquí Que i el Centre Excursionista de Terrassa, ha decidit també organitzar-la aquest any, malgrat la crisi de la Còvid-19, “però donant-li un nou format, adaptat a les mesures de prevenció sanitària”, assenyala el seu president, Miqui Giménez.
Així doncs, s’han triat jocs i activitats “en què s’evitin o no siguin necessaris els contactes personals, ni compartir peces o materials”. I existeixen. La quarta Setmana de Jocs de Terrassa començarà, el dilluns 31 d’agost, amb els del Quinto i el Catxo. “En cada edició mirem de portar alguna entitat amb el joc que fa normalment durant l’any. Aquesta vegada serà el Social (que ja havia de venir l’any passat) amb el Quinto, que es jugarà sense guixes, marcant uns cartons individuals per cada jugador i d’un sol ús.” I també la companyia l’Anònima, que de la mateixa manera organitzarà unes partides del Catxo, un joc que els torroners organitzaven abans per Nadal.
Dimarts, Vadejoc proposarà una xarranca molt especial. Amb un guix es vol marcar a terra, des de tots i cadascun dels portals de la plaça del Vapor Ventalló, l’inici d’una sèrie de caselles i figures del joc. Els participants les saltaran a peu coix (també és un joc sense contacte físic), i totes les xarranques es trobaran al mig de la plaça. “La intenció és fotografiar, des d’una alçada que doni bona perspectiva, tot el procés de construcció d’aquest camí de xarranques.”
El dimecres dia 2, també muntat per Vadejoc, es farà el “Joc de ciutat”. Serà un itinerari per Terrasa, en què els participants (famílies o grups molt reduïts) aniran trobant petites proves per fer, amb les quals poden aconseguir punts, i hi haurà equip guanyador. “És una mena de gimcana, o joc de pistes. Antigament se li deia ‘joc de ciutat’ i hem volgut recuperar aquest nom.”.
Els jocs “de boli i paper” també es poden fer a distància, i són els que el dijous dia 3 proposarà la companyia L’ Anònima. En aquesta mateixa jornada, faran els seus jocs un grup de cultura popular aparentment aliè a aquest àmbit com és el Ball de Serrallonga. Però resulta que aquesta recreació de les antigues quadrilles de bandolers “quan arriba al Raval, per Festa Major, fa jocs tradicionals (menjada de síndries, el del mocador) per tal de buscar nous bandolers. La seva participació tindrà una part en què el públic podrà veure els balls i jocs dels de Serrallonga, i una altra en què podrà jugar amb ells a la morra”. Aquest és un joc de “comptar dits” molt popular a Itàlia.
Divendres dia 4, l’equip del Museu Marítim de Barcelona projectarà un vídeo de les seves activitats lúdiques a la sala d’actes del CET, i farà un taller de construcció de vaixells de joguina i elements de navegació. “De fet, cada dia està previst un taller de construcció de joguines. Si la situació ho permet, a la plaça. Si no, donarem el material per tal que es faci a casa.”
Hi haurà altres activitats diàries. L’ explicació del “Joc del joc”, que tothom pot fer per internet mitjançant un codi QR. “No ens agraden els jocs que aïllen les persones, però aquest està pensat per jugar-hi no sol sinó en família, i el divendres es donarà un regal als encertants.” I a quarts de vuit, cada tarda, l’espai de narració oral a càrrec dels membres de Vet Aquí Que tancarà les activitats de la jornada.
La programació es complementa amb una exposició sobre jocs i filatèlia, del 29 d’agost al 13 de setembre, a Amics de les Arts.