L’ estat d’alarma a causa de la Covid-19 va fer tancar els “Pre-textos” pocs dies després que Àlex Monfort els inaugurés a la Cúpula d’Amics de les Arts. Ara, la seva poesia visual (un àmbit d’antiga tradició a Terrassa) pot ser vista (i descoberta) pel públic en aquest conjunt de peces fotogràfiques “que sempre intenten explicar una història, una idea o un posicionament”.
El seu procés d’elaboració implica la creació d’un objecte material, “que normalment és la barreja de dos que ja existeixen. Els trec del seu context i els ajunto, de manera que l’objecte resultant agafa una dimensió diferent. I sobre fons blanc, fotografio l’objecte, la metàfora que traspua o la contraposició que he buscat, que l’observador interpretarà en funció de l’associació que hi faci o d’allò que hi vegi en aquell moment”.
Monfort reconeix l’empremta en el seu treball del llegat del surrealisme, i del concepte de “objet trouvé”, que Marcel Duchamp va popularitzar convertint un urinari en la seva escultura “Fontaine”. “Però si Duchamp buscava la provocació, jo busco amb les meves obres un llenguatge poètic, una manera de veure les coses molt més poètica”.
L’exposició presenta quatre apartats ben diferenciats. Un d’ells està dedicat a la música, amb imatges d’instruments. En un altre s’estableixen equilibris entre uns objectes molt lleugers i altres molt sòlids. Les obres del tercer apartat posen en relació objectes naturals i fabricats per l’home. I un darrer grup de poemes visuals tenen el paisatge com a punt de partida per a la lliure associació d’idees.
“Pre-textos” ha titulat Montfort aquestes col·leccions perquè tot i emmarcar la seva obra en la poesia visual “utilitzo les imatges per a explicar coses, i també perquè el Laboratori Creatiu d’Amics de les Arts, a l’espai la Cúpula està programant una línia d’exposicions que treballen la imatge i la literatura alhora. En el meu cas, penso que les imatges, encara que no hi hagi paraules en cap obra, també serveixen literàriament”.
Monfort va començar amb la poesia escrita, i partir l’any 2005 “em vaig anar acostant més al concepte, fent poemes més curts, jugant amb cal·ligrames”. Amb el tombant de la dècada, i la seva primera exposició a la Casa Soler i Palet, va entrar decididament en el territori de l’objecte trobat, o fet i fotografiat. És a dir, en la poesia visual, “que a Catalunya, fins que Joan Brossa, que feia poesia escrita, l’any 1943 agafa un objecte i, seguint els criteris de Duchamp, el converteix en un poema-objecte. Brossa, Guillem Viladot i Josep Iglésias del Marquet van fer a Lleida, l’any 1971, la primera exposició de poesia visual a l’estat espanyol”, i obriren el camí pel qual transita Àlex Monfort.
Exposició: “Pre-textos”
n Artista: Àlex Monfort
n Lloc: Amics de les Arts (Cúpula)
n Dates: Fins al 17 de juliol
n Horaris: De dilluns a divendres, de cinc de la tarda a vuit del vespre