Cultura i Espectacles

El Museu de la Ciència compra dues pistoles catalanes de l’any 1740

Les armes fabricades a Catalunya durant els segles XVI, XVII i XVIII són molt interessants per la qualitat i pels desenvolupaments tècnics que introduïren. És per això que quan el Museu Nacional de la Ciència i de la Tècnica de Catalunya (mNACTEC) va saber que una parella de pistoles catalanes del XVIII s’oferien en una subhasta a Alemanya, d’una de les cases de més prestigi en aquest tipus de patrimoni, va decidir licitar per elles, per tal d’evitar que acabessin en mans de col·leccionistes privats de l’estranger. I se les va adjudicar, pel preu de 4.500 euros les dues.

Les pistoles, de tipus de luxe, van ser fabricades molt probablement a Barcelona al voltant de l’any 1740, informa el mNACTEC. Són pistoles d’avantcàrrega, de les anomenades “de pedra foguera” “perquè utilitzen el fregament d’aquest mineral contra el ferro per generar la guspira que inicia la ignició. Els panys de les armes porten la major part del mecanisme a l’interior”.

El museu considera que “són un valuós testimoni de la important activitat armera de Catalunya durant el segle XVIII, i documenten l’activitat de dues de les nissagues catalanes més importants en la fabricació d’armes d’aquest període: els Peresteva, autors deal canons, i els Deop, autors dels panys”.

Els Peresteva van ser, originàriament, una de les famílies de canoners més destacades de Ripoll, principal centre armer de Catalunya durant els segles XVII i XVIII. Després de la Guerra de Successió, la nova monarquia borbònica va crear el càrrec de mestre armer de Barcelona, ofert a Joan Peresteva. .

Els Deop, per la seva banda, van ser una de les nissagues catalanes més importants en la fabricació de panys per a les armes. Van desenvolupar la seva activitat, documentada des del segle XVI, també a Ripoll. Era habitual que les armes muntades a Barcelona tinguessin elements fabricats a Ripoll, com succeeix en aquest cas.

Actualment el mNACTEC prepara diversos projectes per a donar a conèixer la importància que va tenir la fabricació d’aquest tipus d’armes a Catalunya. I està ampliant el seu fons, buscant sobretot les armes de foc portàtils catalanes dels segles XVI, XVII i XVIII.

To Top