Cultura i Espectacles

El documental de la revolució educativa de l’Escola Nova 21

Responent a la crida de la Unesco per la participació de tots els sectors en un procés inclusiu de millora de l’educació, diversos centres educatius i entitats, amb col·laboració amb el Departament d’Educació de la Generalitat, van crear el gener de 2016 el programa Escola Nova XXI. El cineasta Ventura Durall, graduat per l’ESCAC (Escola Superior de Cinema i Audiovisuals de Catalunya), amb seu a Terrassa, ha fet el seguiment amb la seva càmera els tres anys de vida d’Escola Nova 21. De les 500 hores de gravació realitzades, n’ha sortit el documental “La Nova Escola”, que el dia 15 de juliol s’estrena als cinemes Girona de Barcelona. Entre el 27 de juliol i el 27 d’agost estarà disponible a la plataforma Filmin’, i el setembre, coincidint amb l’inici del nou curs escolar, TV3 l’emetrà en el programa Sense ficció, en una versió per a televisió de 52 minuts.

“Per què ha de servir l’escola avui? Es pot canviar un sistema educatiu des de baix cap a dalt amb èxit?” són les dues preguntes clau que estan presents en tot moment en aquest documental de 85 minuts. El documental aborda aquest intent de revolució educativa des de diferents perspectives: la neurocientífica, de la mà de David Bueno; la psicològica, amb César Coll; la pedagògica, amb Josep Gonzàlez-Agàpito; l’antropològica, amb Eudald Carbonell; la científica, amb Hector Ruiz. Caterina Calsamiglia, investigadora en polítiques educatives, i Pepe Menéndez, assessor internacional en educació, completen aquesta mirada holística sobre l’escola del present i del futur. També inclou converses amb Eduard Vallory i Boris Mir, responsables d’Escola Nova 21, i Coral Regí, directora d’Escola Virolai.

El conjunt és una mirada en profunditat a aquest programa pioner basat en l’aprenentatge competencial i cooperatiu que ha generat una autèntica revolució educativa a Catalunya. 481 centres van acordar incorporar-se a Escola Nova 21 i, gràcies a un acord amb la Diputació de Barcelona, s’han desenvolupat una seixantena de xarxes territorials on grups d’entre vuit i deu centres cooperen en el procés per a l’actualització i el canvi, a través d’una metodologia anomenada “espirals d’indagació”. L’objectiu? “Que tot infant, independentment del seu context i condicions, pugui gaudir en qualsevol centre del Servei Educatiu de Catalunya d’experiències d’aprenentatge empoderadores i rellevants que li permetin desenvolupar el seu projecte de vida amb dignitat, sentit i benestar.”

Guionista, director i productor, Ventura Durall és autor de pel·lícules com ara “Ofrena”, Bugarach”, “El somriure amagat” o “Les dues vides d’Andrés Rabadan”.

To Top