Fa unes setmanes, el Centre Cultural Terrassa anunciava l’organització del Programa d’Alt Rendiment en Dansa, un curs dirigit a ballarins entre 15 i 22 anys que vulguin fer el salt a la vida professional. Ara ha donat a conèixer les sales en què, entre el 31 d’agost i el 27 de juny de 2021, vint-i-cinc alumnes, seleccionats mitjançant audicions, rebran cada setmana quaranta hores de classes impartides per professors de primera línia, sota la direcció artística de Rodolfo Castellanos.
Són dos amplis espais situats a la planta baixa i que durant els mesos d’abril i maig han estat totalment remodelats i equipats per aquest ús: parquet flotant, linòleum, barres, miralls, equip de so i piano. Un d’ells, de 180 metres quadrats, està situat a sota les oficines, baixant les escales. L’altre, de 250 metres, és la sala 1 d’exposicions, que desapareix com a tal. L’efecte de la seva pèrdua en la programació d’art del Centre Cultural “gairebé no es notarà”, assenyala Adrià Fornès, director de l’equipament.
un equipament multidisciplinari
Fornès recorda que el Centre Cultural disposava fins ara, de cinc sales per a exposicions. La cinquena, al pis de dalt, fins ara només n’acollia de manera intermitent (la darrera ha estat “Los Nadie”, d’Antonio Soto, el passat hivern), i les sales 1 i 2 han estat ocupades, els dos anys anteriors, per les exposicions de presentació de la Col·lecció Civit d’art contemporani. La Civit té pendent ara una gran exposició de Xano Armenter amb més de 150 peces, “però que, en lloc d’exposar-la tota en dues sales, durant un any, es pot fer en una mateixa, durant dos anys, canviant les obres. La sala 2, que té accés al restaurant, en la que la gent es troba les exposicions quan ve a veure un espectacle, és molttransitada. La 1, en anys anteriors, havia acollit exposicions del fons d’art i abans un muntatge permanent. Amb les sales 2, 3 i 4, i si recuperem la 5, la diferència quant a programació d’exposicions d’art serà realment molt petita”.
A canvi, el Centre Cultural, referent de la dansa pels seus 37 anys d’aposta intensa en la programació, i des del 2017 també en la creació i la producció “tanca el cercle afegint-hi la formació. Com a equipament, el Centre Cultural el defineixo com a multidisciplinari, i tot allò que podem encarar en aquest sentit ens resulta interessant. El PAR en Dansa és un programa completíssim. I a més a més, a través del vidre, el públic podrà veure com figures de la dansa imparteixen les classes. Tindrà aquest atractiu afegit, per la qual cosa és un projecte molt il·lusionant”.
els professors ja hi han ballat
Ricardo Castellanos, el director del curs, i també Anna Ciriano, de l’Orlando Ballet, ja han ballat en aquests espais, els han provat “i han constatat les bones condicions d’aquestes dues sales per la realització de les futures classes”.
D’altra banda, la crisi de la Covid-19 ha alternat el calendari d’audicions per PAR en Dansa. Inicialment programades els dies 18 i 19 d’abril, han estat ajornades pel pròxim 4 de juliol. I la direcció del curs ha obert la possibilitat de fer audicions virtuals per aquells alumnes amb dificultats per desplaçar-se.
Més de trenta ballarins de dotze nacionalitats van formalitzar la inscripció, que es va tancar el passat dia 7. Els requisits demanats eren una sòlida base de dansa clàssica incloent tècnica de puntes, nocions de tècniques d’improvisació i ballet contemporani i tècnica de Pas de Deux. De l’audició presencial i de la virtual ha de sortir la selecció dels vint-i-cinc-alumnes, a començaments de juliol.