Cultura i Espectacles

IT Dansa balla la premiada obra inspirada en la presó “Wad-Ras”

La jove companyia IT Dansa de l’Institut de Teatre de Barcelona, d’estil contemporani, visita avui dissabte el Centre Cultural Terrassa amb un programa de quatre grans coreografies. Una de les que ballarà és la premiada "Wad-Ras", de Montse Sánchez i Ramón Baeza, surgida de les vivències i sensacions d’aquest centre penitenciari per a dones que hi ha a Barcelona.

IT Dansa, nascuda com un projecte pedagògic de l’Institut de Teatre de Barcelona l’any 1998, està integrada per alumnes graduats en la seva especialitat. El dia d’avui és una de les poques iniciatives que ha reeixit amb molt bona nota. Al llarg dels seus vint anys ha estrenat més de 30 coreografies i ha fet més de 300 actuacions, participant en festivals de prestigi d’aquí i a fora. Per a Terrassa, IT Dansa ha preparat un programa de quatre obres que formen part del seu repertori i que han tingut molt bona acollida, entre altres aspectes perquè parlen de temes d’actualitat. IT Dansa ens portarà fins a l’interior de la presó de dones de "Wad-Ras" per comunicar-nos com és viu i se sent.

La companyia explica que es tracta d’una obra que parla de frustració, de manca de llibertat, de la repressió, la por i la solitud. Sentiments, per altra banda, que són extrapolables a qualsevol realitat. "La presó és l’individu, el cos, la parella… "Wad-Ras" és un gemec, una increpació a la por, la injustícia i la desesperança". IT Dansa traslladarà aquest microcosmos social a través d’un ball on els sons dels flamencs estan molt presents.

El programa també donarà veu a les dones a través de "In Memoriam", de Sidi Larbi Cherkaoui. "Aquesta és una coreografia -es destaca- que juga amb les carícies i els cops, i mostra la polaritat entre la tendresa (atracció) i l’agressió (repulsió) ver el sexe femení". En aquesta peça, ballarins i ballarines exploren la relació entre memòria i realitat i estableixen relacions entre els records del passant i el present per veure com l’ahir acabar condicionant l’avui. IT Dansa ha creat així mateix una coreografia sobre la joventut. És "The prom, de Lorena Nogal. Es tracta d’una peça, de caràcter molt teatral, que reflecteix alhora la nostàlgia i les incertes de la gent jove amb pinzellades d’humor, enyorança i fragilitat. El punt de partida és la festa de graduació d’uns estudiants a través de la mirada evocadora que fa el conserge de l’institut.

Caos social
El programa es completa amb "Whim", d’Alexander Ekman, una obra qualificada de sorprenent i vital que mostra el caos de la societat moderna amb grans dosis d’alegria i moments entranyables. En aquesta obra, Ekman convida a compartir un viatge per les emocions humanes mitjançant una sèrie de situacions extretes de la vida quotidiana. Aquesta peça, així com "The prom" i "In Memoriam" s’han estrenat al Festival Grec de Barcelona. "The prom" és la més recent. Es va presentar a l’edició de 2018.

IT Dansa és una companyia oberta a aprendre i reaprendre i ha comptat des dels seus inicis amb coreografs de gran renom com Jirí Kylián, Ohad Naharin, Nacho Duato, Ramon Oller, Jacopo Godoni, Rafael Bonachela i el mateix Ekman acabat de citar.

To Top