El 39 Festival de Jazz de Terrassa ja és un llibret que podem tenir a les mans i començar a pensar què triarem dels seus 32 concerts (que amb pel·lícules, exposicions, xerrades i tallers arriba a un total de setanta activitats), repartits en dinou dies (de l’11 al 29 de març) i vint-i-set espais, els escenaris dels quals trepitjaran uns tres-cents músics. Alguns d’ells, història viva, veritables llegendes de la música. Ho són el pianista congolès Ray Lema (73 anys), un dels grans noms de la música africana, i el saxofonista i flautista Lew Tabackin (en la gira del seu 80è aniversari!), i cal pensar que el festival ofereix potser la darrera oportunitat de veure’ls, i tant de la vora com a l’escenari de la Cava.
Un altre cap de cartell és el trompetista israelià Avishai Cohen, que després del seu èxit mundial amb el seu jazz acústic contemporani, sorprenentment s’ha arriscat amb un projecte de jazz rock carregat d’electricitat i disc a ECM que estrenarà el dia 29 a Terrassa (fent una cloenda de màxima expectació).
Trudy Lynn a la Nit de Blues
Més noms de la primera línia del jazz internacional que podem veure a la Cava: la cantant novaiorquesa Catherine Russell, hereva de la tradició de Billie Holiday i Ella Fitzegerald; el duet de jazz contemporani que formen Dave Liebman i Richie Beirach; la gran cantant texana Trudy Lyyn, protagonista del concert de blues d’enguany; o el trio del pianista Theo Hill amb el vibrafonista Joel Ross. Aquests darrers potser només són coneguts, a hores d’ara, pels molt aficionats, però Susanna Carmona, coordinadora del festival, va recalcar ahir, a la presentació del programa, que suposen la millor mostra "de les noves veus del jazz que s’estan cuinant a Nova York. És un luxe poder descobrir músics que comencen a despuntar i poden arribar molt lluny".
Perquè aquest és un festival bàsicament de club "que mira esperonat el futur d’una escena riquíssima, que pretén donar una visió plural i diversa del jazz que s’està fent a tot el món". No només hi ha artistes d’Europa i dels Estats Units, de Catalunya i tot l’Estat espanyol, també dels que fusionen arrels musicals de França i Àfrica (Ray Lema) o Europa i el Brasil (Luna Cohen). El ventall estilístic és molt ample, des del blues i jazz més clàssic fins al world jazz i territoris més contemporanis. I molta actualitat discogràfica. Fins a deu concerts seran presentacions de discos (algun encara inèdit, els membres del club de jazz d’Amics de les Arts, JazzTerrassa, que organitza el festival, l’han pogut escoltar de la cinta màster).
Gràcies als voluntaris
Una programació de luxe, doncs elaborada com cada any "amb voluntat d’independència dels cànons comercials. Sempre hem lluitat per mantenir el nostre propi segell a l’hora de confeccionar la programació, i que aquest sigui un festival de descoberta, i és un dels seus actius I això és possible, perquè el treball de la seva organització es fa, amb bona part, amb voluntariat".
Aquest aspecte també va ser recalcat per Maria Miralda, presidenta d’Amics de les Arts, en el seu parlament de benvinguda. "Aquesta és l’edició número 39, i l’any passat vam celebrar el seixanta aniversari del club de jazz d’Amics. I una característica d’aquest festival, amb tant de prestigi nacional i internacional, és que el gestiona una associació cultural. Això vol dir que, de les persones que hi treballen, a més a més de les assalariades, n’hi ha que ho fan de manera voluntària, sense cobrar ni cinc. Persones que hi posen hores de la seva vida personal, de la conciliació laboral. I totes aquestes hores que no es paguen són perquè puguem tenir un festival millor, més concerts i activitats, artistes de més nivell. És un element que s’ha de posar en valor. Per això haig de donar les gràcies a totes les persones que hi dediquen tantes hores del seu temps lliure, i que amb el seu esforç tiren endavant aquest festival". Per això el de Terrassa és un festival de jazz diferent de qualsevol altre, "perquè es fa amb un esperit que neix de l’afició, de l’amor per la música, el respecte per l’artista i la tradició del jazz", va reblar Carmona. "Un esperit que hem d’intentar preservar".
"El jazz és l’autèntica banda sonora de la ciutat", va dir l’alcalde Jordi Ballart. "És un referent arreu del país i a nivell internacional, per la seva programació d’altíssima qualitat. Situa Terrassa al mapa, és un gran element de promoció (també econòmic i turístic) de la ciutat, i també cultura en majúscules, d’aquella cultura que ens fa lliures". També va tenir paraules d’elogi pel cartell de l’artista terrassenc Conrad Roset. "És una bellesa i transmet uns valors creatius que hem de saber inculcar arreu."
Ballart va arribar a la presentació del programa sortint de la primera reunió de la comissió bilateral Ajuntament-Generalitat. I va dir que un dels punts tractats havia estat justament el Festival de Jazz. "Hem demanat al Govern de la Generalitat un acord que garanteixi un marc estable de finançament pel present i el futur del festival. Esperem veure’n aviat els resultats."
"Aretha Franklin" al pícnic jazz
El jazz s’escamparà per tot Terrassa durant els dies del festival. El Pícnic Jazz, el diumenge 22, tornarà a ser el gran esdeveniment ciutadà de la programació. A banda de La Locomotora Negra, que l’obre cada any, a la Carpa de Vallparadís hi actuaran Smack Dab, Lady Soul i la Tòfol Martínez Blues Band LX. Smack Dab és un quintet català de jazz carret de "groove" que celebra els cinc anys de trajectòria amb la gira de presentació del disc "555".
Lady Soul és un projecte de la cantant madrilenya Susana Sheiman que pot fer esclatar Vallparadís. Farà un concert tribut d’Aretha Franklin (1942 – 2018), per molts la millor veu de tota la història de la música negra. La sabadellenca Tòfol Martínez Blues Band XL, reforçada amb dos saxos (Artem Zhuliev i Irene Reig) tancara la gran festa anual del jazz a l’aire lliure amb el seu blues-rock trepidant, i estrenant temes del pròxim disc.
En el programa del festival poden descobrir-s’hi, a més, moltes sorpreses. La novetat de la residència artística amb dues estrelles emergents, l’holandesa Kika Sprangers i la catalana Irene Reig,un film sobre Miles Davis, la reaparició de Mireia Tejero (ex Error Genético), jazz per nens de 0 a 3 anys, una exposició de cartells polonesos de jazz. I l’oferta gastronòmica, els concerts a Viladecavalls, Vacarisses i Matadepera. Atenció a la lletra petita.