"Des que enterrem els morts, hi ha hagut art funerari", ens recorda Genny Murià. Ho són les restes arqueològiques de les èpoques més reculades de la història humana, i la majoria de les creacions artístiques més conegudes de l’antiguitat. I molts cementiris, com ara el de Terrassa, constitueixen veritables museus a l’aire lliure. Murià, artista terrassenca de llarga trajectòria, sempre a la recerca de nous reptes, va començar a interessar-s’hi i a treballar-lo fa un parell d’anys. Ara presenta per primera vegada, a la Soler i Palet, una col·lecció de peces que són escultures alhora que urnes funeràries.
Des de la gratitud i l’amor
L’ estètica minimalista, contemporània, sòbria, "però amb presència i caràcter", i la seva elaboració en acer inoxidable, "un material indestructible en el temps, com ho és el record de les persones que s’han anat", són elements comuns en aquestes peces úniques que Genny Murià ha intentat treballar "des d’una filosofia de fons, de la relació entre la matèria i l’esperit, o la part etèria i la part física". Cada una té un el seu títol ("Equilibri", "Elevació", "Poder") i un petit text o poema escrit per la mateixa artista.
"He pensat la mort des de la gratitud, la bellesa, l’amor i tot allò que has compartit amb aquella persona estimada. Podrien estar a la intempèrie, però estan fetes -amb materials indestructibles- per estar a casa i acompanyar-nos sempre." La seva plasmació són aquestes urnes-escultura creades amb la voluntat de transmetre bellesa, delicadesa i sensibilitat. Polides a mirall amb diamant, perquè quedin reflectits els éssers estimats i les vides viscudes. Polides "pels esdeveniments que ens fan madurar, fins a transformar la personalitat en un mirall, on queden reflectits l’entorn de les persones estimades i la quotidianitat més senzilla". De manera que, en contemplar una d’aquestes peces, amb la pols en la qual ens acabem convertint, "et retorna la teva imatge i, amb ella, els sentiments viscuts. Una resplendor que té condició d’espurna brillant per mantenir viva la memòria dels éssers estimats".
Per la seva funció d’urnes, Murià les ha dissenyat amb una base que permet accedir a l’interior, pintat al forn, i que conté una bossa biodegradable amb les cendres. "En cas que un dia decideixis enterrar-les o llençar-les al mar, et queda l’escultura, que és un homenatge que li fas a la persona que se n’ha anat i a tu mateix, per recordar-la." Totes porten adjunta una bossa de vellut amb un setí de seda a l’interior, i un cordó exterior també de seda, i un quit de manteniment.
Escultures per damunt del taüt
L’exposició es complementa amb l’apartat "El llarg viatge", conjunt de petites escultures que no són urnes. Inspirada per les formes tradicionals de la papiroflèxia en bronze, aquestes peces estan pensades per anar damunt del taüt. També poden ser reliquiaris, ja que disposen d’un forat on posar un centímetre quadrat de cendres. "Tots tenim una ‘nau’ de pensament amb la que viatgem per la vida. Per això he fet avions, vaixells i ocells, d’acord amb la filosofia de cadascú. Com les urnes, són motius laics, que costa de trobar en aquest àmbit".
Genny Murià és diplomada en Estudis Artístic i Plàstics de Grau Superior, Procediments Escultòrics a l’Escola Municipal d’Art de Terrassa, de la que ha estat professora de disseny tèxtil. Ha realitzat una formació continuada en soldadura , termo-fusió i altres tècniques.
Les dades
Exposició: "Urns"
Artista: Genny Murià
Sala: Casa Soler i Palet
Dates: Fins al 22 de febrer