"Mentiders", de l’escocès Anthony Neilson, és una comèdia d’embolics estrenada professionalment el 2002 a Londres. El text tingué èxit i ràpidament es començà a traduir i a representar en diverses llengües. A Catalunya s’estrenà al Teatre Borràs, sota la direcció d’Abel Folk, el 2005. El teatre amateur de casa nostra també l’adoptà de seguida i se n’han vist versions des d’Agramunt fins a Berga, Sabadell o Vilafranca del Penedès. Aquest diumenge, al Premi Ciutat de Terrassa, es va poder veure la del grup Guspira Teatre de Cassà de la Selva.
L’acció passa la nit de Nadal, quan dos policies, en Blunt i en Gobble (interpretats per Joan Casabó i Josep M. Masferrer) es troben davant de la casa dels Conner. Tenen una complicada missió: comunicar la mort d’un fill de 34 anys que acaba de patir un accident a l’autopista. Però els dos agents… no saben com fer-ho. Els fa por la reacció que pugui tenir el matrimoni (interpretat per Carmina Rabassedas i Xevi Tarrés). Ja són grans i tenen greus problemes de salut; ell té el cor delicat i ella va perdent el cap. A partir d’aquí, comença un seguit d’embolics, malentesos i mentides piadoses que, a més, involucraran nous personatges: una punkie defensora dels animals (Marta Tarrés), una reverenda no gaire ortodoxa (Sara Blanquera) o un veí que ha perdut el gos (Emili Mató). Tot s’anirà embolicant i complicant fins a extrems inimaginables.
Aparentment, fer una comèdia d’embolics sembla una cosa fàcil, però no ho és. L’obra Mentiders permet molt de joc i de segones intencions. Per tant, no es tracta de limitar-se a dir el text, que ja sabem que és bo i que funciona. Sinó que cal construir les situacions còmiques i els embolics: cal crear.
La representació de Guspira Teatre va aconseguir escenes ben resoltes, com la primera de l’obra, quan els dos policies es troben davant la casa i no s’atreveixen a tocar el timbre. O quan, més tard, la Sra. Conner (Carmina Rabassedas) confon aquests dos policies amb un capità de vaixell i un ambaixador, respectivament. Sens dubte, els actors i actrius del grup s’ho passen bé dalt de l’escenari i van encomanar aquesta energia al públic, que va aplaudir amb generositat. De totes les interpretacions, cal destacar especialment la dels policies, que s’entenen molt bé a escena, en els seus rols de policia llest i policia babau.
Diumenge que ve, 16 de febrer, una altra comèdia: A les fosques, a càrrec de La Corriola Teatre, de La Pobla de Mafumet.