Cultura i Espectacles

El fons documental de Lourdes Plans es pot consultar a la xarxa

La publicació, l’any 2000, del llibre "La vida cultural i recreativa a la Terrassa d’ahir, 1875-1931", que venia a omplir un clamorós buit en la història cultural de la ciutat, i és una lectura imprescindible (i força amena) sobre el tema, va significar el descobriment de Lourdes Plans i Campderrós (Terrassa, 1964-2017) com a historiadora més enllà dels cercles acadèmics. Tres anys després publicava una biografia d’Àngel Sallent, que també ha esdevingut el llibre de referència sobre aquest gran filòleg i botànic. Plans també va ser coautora d’altres llibres i va publicar articles sobre temes diversos d’història de Terrassa, amb una especial dedicació al rol social de les dones. També va tenir una intensa activitat al Centre d’Estudis Històrics de Terrassa, que presidí entre el 2006 i el 2014. La seva sobtada desaparició, a 53 anys, va ser molt sentida en el món cultural de la ciutat, i ha privat a la ciutat de molts estudis sobre el seu passat.

L’Arxiu Històric de Terrassa i Comarcal del Vallès Occidental ha posat ara a internet el seu fons documental, que permet conèixer l’abast i totes les dimensions de la seva tasca com a historiadora-Lourdes Plans realment va treballar molt: la seva producció engloba gairebé mig centenar de títols, entre monografies, articles, capítols de llibres, ponències, comunicacions i conferències).

Preparat pel director de l’Arxiu Històric de Terrassa, Joan Soler, conjuntament amb Anna Maria Masach, Roser Segura, amigues i companyes de Lourdes Plans, el fons es divideix en tres grans grups. El primer i més extens és el dedicat a la seva activitat professional i laboral. El segon documenta la seva activitat investigadora, i apareix dividit en participacions actes, publicacions i projectes d’investigació. Finalment, el tercer grup conté la documentació personal i familiar.

Per futures investigacions
Cal fer esment que el fons personal inclou carpetes que recopilen informació de fonts primàries i secundàries que tenen en comú un tema general, amb el nom de "Bibliografia". "La sèrie ‘Bibliografia’ és un punt de partida excel·lent per qualsevol investigador que s’hagi d’endinsar en el segle XIX i XX. Malauradament no s’han pogut relacionar els centenars d’articles que s’inclouen en aquestes carpetes", s’indica. Entre els dossiers trobem temes com la burgesia, el Club Deportiu Hockey Terrassa , Espanya i Catalunya en el segle XIX, el regnat d’Isabel II i una selecció de premsa local. En aquesta "volem destacar l’existència dels exemplars originals dels especials de la Festa Major de la Hoja Oficial de Terrassa de 1939 i 1940. El de 1939 inclou el primer llistat dels terrassencs morts del bàndol nacional.

To Top