El vertiginós avenç científic i tecnològic que impregna les noves vides augmenta l’interès de la població pels seus orígens i la seva història, sempre lligada a les estructures socioeconòmiques i de poder. Ho demostra l’increment de públic que, en els darrers anys, experimenta el Museu de la Ciència i de la Tècnica de Catalunya (mNACTEC). La seu central a Terrassa de la institució, que acaba de donar a conèixer les xifres de l’any passat, va tenir el 2019 un total de 122. 262 visitants, un catorze per cent més dels del 2018 (que foren 107.022). Del conjunt de visites, un 46 per cert correspon a visitants individuals, un 52 per cent és públic escolar i el 2 per cent restant correspon a altres tipologies (entitats, institucions).
Més públic a Esparreguera
Aquest és el cinquè any consecutiu en la història del mNACTEC en què el nombre de visitants supera els 100.000. D’altra banda, en l’any 2019, les visites a Terrassa i a les altres tres seus del mNACTEC (Museu del Ciment Asland de Castellar de n’Hug, Museu de la Colònia Sedó d’Esparreguera i Farga Palau de Ripoll) sumen 138. 557 visites, un onze per cent més que el 2018. La Colònia Sedó d’Esparreguera també ha registrat un notable creixement del nombre de visites, que ha passat de les 2.086 de fa dos anys a les 2.516 del 2019.
D’altra banda, el mNACTEC té programades pròximament a Terrassa dues presentacions de llibres. El dia 30, el mateix cap de Conservació de la institució, Òscar González, presentarà "Pulsacions mecàniques. Històries de la màquina d’escriure". És un repàs per la història d’aquest invent (que té uns orígens bromosos, a cavall entre el segle XVIII i XIX, amb moltes persones a les quals se’ls hi pot atribuir la condició d’inventor, entre ells els sacerdots Francisco João de Azevedo, brasiler, i Rasmus Malling-Hansen, danès), i la seva evolució tecnològica i social. Mark Twain passa per ser el primer escriptor que el va fer servir.
"Lletres i societat industrial"
El mNACTEC també està desenvolupant el cicle "Lletres i societat industrial", que el 6 de febrer portarà a Terrassa l’escriptora Montse Barderi, per presentar "La memòria de l’aigua", la novel·la amb què va guanyar el premi Prudenci Bertrana 2019. L’autora i l’historiador local Bernet Pizà comentaran aquesta obra protagonitzada per tres dones, àvia, filla i néta, que formen part de la Catalunya més pobra, i que lluiten per tirar endavant en cada moment de la història que els toca viure. "Lletres i societat industrial" dóna a conèixer obres literàries ambientades en moments de canvi social, resultat dels processos d’industrialització a Catalunya.