El grup terrassenc Zitriko porta gairebé quatre anys desenvolupant una proposta i un estil molt personals, que rep les influències de grups com Extremoduro o Platero y Tú, el punk-rock i el rock dels 70.
Més enllà d’aquestes referències aquest grup de quatre amics, que comparteixen gustos musicals i un recorregut que inclou dues maquetes i desenes de concerts des de la seva fundació el 2016, ha aconseguit perfilar un so personal i consolidar un repertori amb el qual nodreix el seu primer elapé amb cara i ulls: “Para el archivo.”
Avui el presenten de la mà de la Casa de la Música, incorporant al repertori els vuit temes inclosos al disc, a més d’algun tema antic i dues versions.
Així ho explica Jaume Martínez (bateria i cors), portaveu circumstancial d’aquesta banda que es completa amb la presència de David de Dios (baix i veu principal), Aitor Pérez (guitarra i cors) i Bernabé Martínez (guitarra i cors).
“Por el archivo” és un disc autoproduït, que han gravat amb l’ajut de Xavi Escribano Martínez a EM Estudi (on també van masteritzar el treball.) Curiosament, el tema que dona títol al disc és una peça lenta, poc representativa del seu so habitual, a la qual tenen com a convidada d’excepció a la vocalista Esther Serran. “Ens va sortir així, no teníem cap cançó lenta i ens venia de gust fer-la”, reconeix el bateria. El fet que hagi acabat donant nom al seu treball té a veure no només amb el resultat, sinó també per referir-se a una temàtica, la de la memòria històrica, “una de les coses que més ens remou.”
Les lletres de la formació tenen molt a veure amb aquest tipus d’inquietuds: “Sense voler fer un rock súper polític, quan ens posem a escriure som molt conscients de la situació de la gent treballadora, dels estudiants… Es reflecteixen a les lletres temes com el feixisme, la desigualtat social, els desnonaments, la violència policial…”, matisa. També hi ha un “espai per l’amor i els sentiments comuns a la seva generació”, especifiquen.
Idioma
El grup ha escollit el castellà com a idioma per a les seves cançons no per una qüestió de projecció, sinó perquè “molts de nosaltres tenim com a llengua materna el castellà, i de vegades expressar segons què és més fàcil. La projecció i aquestes coses ens preocupen relativament poc.”
Tot i que els components del grup han hagut de compaginar feina i estudis (fins fa poc) amb el grup, especialment el 2018 van tenir força activitat en directe, encara que al 2019 han hagut d’aturar una mica precisament per tal de gravar el seu nou disc. A més d’aquest treball, que es pot escoltar per Spotify i Youtube (entre altres plataformes), el grup també ha gravat un videoclip del seu primer single, amb la col·laboració d’Albert Perdices i Víctor Mejías. El disseny del disc és de Jordi Alias i les fotografies oficials d’Elena Pastor.
El concert de Zitriko arribarà aproximadament a les 10 de la nit, després del petit concert que oferiran Wildeers, com a teloners, i que començarà una hora abans. Aquest “és un grup de rock de Terrassa fundat l’any 2018 i caracteritzat per la seva potència, energia, passió i per la seva actitud de voler menjar-se el món”, com el presenten els organitzadors del concert. Els membres del grup ofereixen un directe molt potent i variat, on els agrada interactuar amb el públic. Ho fan interpretant un repertori que combina les composicions pròpies amb versions de clàssics del rock.
Les dades
Espectacle Zitriko i Wildeers
Lloc El Vapor (carrer de la Mare de Déu dels Àngels, 76)
Hora Dissabte, a les 20.30 hores (el concert de Wildeers comença a les 21 hores)
Preu 5 € (consumició inclosa)