Cultura i Espectacles

Nou calendari de Cultura Popular amb tretze instantànies

El calendari de la Cultura Popular terrassenc surt al carrer per vuitè any consecutiu, enguany amb el títol "Viu la Cultura Popular". En aquest calendari s’hi reflecteix una selecció dels actes públics organitzats a la ciutat al llarg de tots els mesos de l’any en el camp de la Cultura Popular.

La presentació del Calendari 2020 va comptar ahir amb la presència del fotògraf Nebridi Aróztegui, del president de la Coordinadora de Grups de Cultura Popular i Tradicional de Terrassa i dissenyador del calendari Aniol Galí, del vicepresident de l’entitat Artur Moncal i de la regidora de Cultura, Rosa Boladeras.

El calendari el vendran les entitats a cinc euros, i a vuit als quioscos i llibreries. El tiratge oscil·la entre els 300 i els 500 exemplars, i inclou 13 fotografies (la portada i els dotze mesos de l’any). Les imatges les signa per segon any consecutiu Nebridi Aróztegui, qui ja l’any passat va prendre el testimoni de Montse Saludes, Jaume Olivet i Manel Marquès.

Al seu parlament inicial, Rosa Boladeras va agrair als grups de cultura popular la seva feina incessant, com els grups "viuen apassionadament" totes "les branques de la cultura popular" i fan "una feinada per compartir-ho i transmetre-ho, donant-li molta vida a Terrassa."

El calendari es fa ressò d’una part de les activitats que tenen lloc durant l’any a Terrassa. Aquest cop, explica Aniol Galí, "hi ha algunes coses diferents, la tapa és més gruixuda com ens demanava la gent, a veure si no cau." Les imatges estan colocades al calendari coincidint amb la celebració, com el Carnestoltes al febrer, les colles castelleres al novembre i els pessebres al desembre.

Artur Moncal creu també que el calendari és "una bona ajuda per la gent que s’estima la cultura popular", ja que estan especificades totes les activitats en les seves dates.

La sardana
Per la seva banda el fotògraf, Nebridi Aróztegui, va explicar que "resulta difícil triar dotze o tretze imatges", més encara quan aquesta tria es realitza entre 70 o 80 fotografies. Va afegir que es tracta d’instantànies que ha captat al llarg de la seva feina diària com a fotoperiodista al Diari de Terrassa, pertanyents a "un arxiu molt gran"; fins i tot algunes d’elles han estat publicades o han sigut portada. Aróztegui reconeix la dificultat amb la qual, de vegades, han de treballar els fotoperiodistes per captar aquestes imatges, encara que darrerament l’Ajuntament ha començat a habilitar àrees restringides, sobretot en aquells actes més multitudinaris, per facilitar aquesta feina.

A diferència de l’any passat "he intentat que surtin més colles", i ha inclòs, per exemple, la sardana, que l’any passat no estava representada. Aquest cop s’ha intentat que estiguin representades el màxim nombre de manifestacions de la cultura popular. "Potser algun grup no surt de forma clara, però sí que ho fa el seu col·lectiu."

Una altra cosa que s’ha intentat és que hi hagués un equilibri en l’aparició d’homes i dones. Rosa Boladeras va aprofitar aquesta circumstància per subratllar que ara "el segell de Cultura es concreta en l’accessibilitat, tant per a les persones amb capacitats diverses, com a la igualtat de gènere o la sostenibilitat. Estem treballant en aquest sentit."

Moncal va afegir que "des de la coordinadora tenim clar que hem d’estar sensibles als temes d’igualtat d’oportunitats, perquè tothom pugui participar i compartir totalment aquestes activitats.".

To Top