Va ser una de les obres més aplaudides de la temporada passada i va guanyar quatre Premis Butaca i dos Premis MAX d’arts escèniques. Es tracta d’"A.K.A." ("Also Know As") i avui es presenta al Teatre Alegria. La peça és un relat de l’autor argentí Daniel J. Meyer que explora la identitat individual i social. I ho fa a partir d’un jove, de nom Carlos, de 15, 16 anys, que és adoptat i que en un moment donat és fa un munt de preguntes.
Aquesta obra ha rebut guardons per tot l’equip; des del treball que fa l’actor, Alberto Salazar, fins al text escrit per Daniel J. Meyer i la direcció a càrrec de Montse Rodríguez. La crítica ha estat unànime tant en la temàtica com en la interpretació del jove Salazar a qui han qualificat d’extraordinària.
"A.K.A." parla d’un tema de rabiosa actualitat. S’endinsa en el món dels joves que cerquen les seves arrels. En aquest cas el Carlos és un jove adoptat que explica que al cole s’avorreix i que queda al parc amb els seus col·legues i balla hip-hop. En Carlos es fa preguntes com és qui és o com els altres volen que sigui. Un bon dia coneix la Clàudia i ve o torna la màgia.
L’obra, representada a la sala Flayer i a l’Espai Lliure de Barcelona, està ara de gira. L’autor, Daniel J. Meyer, és un home d’arts escèniques polifacètic perquè també és director i ha treballat en aquesta faceta per altres. "A.K.A." és la seva nova obra i, de fet, recull segurament molta experiència personal.
Aquest escriptor, de 37 anys, va néixer a l’Argentina i fa 15 anys que va arriba del seu país a Catalunya. Diu, en la seva carta de presentació, que és argentí, alemany, jueu amb ascendència alemanya, polonesa i russa. La seva germana viu a Israel i els seus pares es van reunir amb ella un temps després. Explica que viu a Catalunya, a Barcelona, i que se sent d’aquí però també de fora.
Daniel J. Meyer està molt vinculat a la companyia Descartable Teatre per la qual ha dirigit i escrit totes les obres: "Descartable" (2011), "Daian & Giggy Live Sex" (2011), "Deflacionable" (2012), "Cola con anís" (20139, "Nestea con vodka" (2013), "Fusells" (2016) i "Abans" (2016). També ha treballat d’ajudant de direcció a "Molt soroll per no res" (TNC), "El petit príncep" (Sala Barts) i "Gerónimo Stilton", amb Àngel Llàcer. Pel que fa a l’actor, Albert Salazar, està considerat una de les joves promeses. Va començar amb "Mama Medea" (2008) al Teatre Romea amb direcció de Magda Puyo i els seus últims treballs han estat "Paradise", al Poliorama", "El sueño de una noche de verano" (Sala Barts) i "Gerónimo Stilton", amb Àngel Llàcer.
Aquesta obra i "La reina de la bellesa", el Caet ofereix un cap de setmana de doble sessió teatral i amb dos espectacles rellevants. La temporada de tardor està a punt d’acabar. Serà el pròxim dissabte, 30 de novembre, amb "Veus que no veus", amb el duo de pallasses Pepa Plana i Noël Olivé, al Teatre Alegria. De nou, doncs, veus femenines.
La cita
Obra: "A.K.A." ("Also Know As")
Autor: Daniel J. Meyer
Direcció: Montse Rodríguez
Interpretació: Albert Salazar