Cultura i Espectacles

El Bartra premia poemes sobre el maltractament de gènere 

Cada novembre, la Biblioteca Central viu una petita festa literària amb motiu del lliurament dels premis Agustí Bartra de poesia i de narracions curtes Josep Soler i Palet (que va morir un 22 de novembre), convocats per l’Ajuntament amb les col·laboracions respectives d’Amics de les Arts i l’Ateneu Terrassenc. Un esdeveniment que dimarts es va fer més gros perquè s’hi afegia un nou premi, l’Anna Murià de contes, convocat per l’Ajuntament i Amics, i se celebrava el centenari del llegat de l’historiador i polític Josep Soler i Palet (1859-1921), que va donar a la ciutat la seva col·lecció d’art (embrió del futur Museu de Terrassa), el seu fons bibliogràfic i la seva casa pairal del carrer de la Font Vella, per tal que s’hi fes un museu i una biblioteca.

Tant rebombori va fer que el mateix Josep Soler i Palet fes acte de presència. Evidentment, en la forma d’un actor que interpretava el personatge. Pocs minuts després que la presentadora, Mariona Tomàs, obrís la cerimònia, "Soler i Palet" entrava per la porta cridant "lladregots, usurpadors!". I va explicar que s’havia trobat que no li entraven les claus al pany de la seva casa de la Font Vella, per la qual cosa algú li havia dit que anés a la Biblioteca Central, que allà hi trobaria la Rosa Boladeras, regidora de Cultura, i li expliqués el que passava.

"Per museu i biblioteca pública"
"Jo també penso que és una merda que hi hagin fet oficines allà", va dir-li Boladeras a Soler i Palet, després d’aclarir-li que havia fet un viatge en el temps. Això era al principi de l’acte. I com que es va cloure amb la lectura de la memòria testamentària de Soler i Palet, en què, amb data del 7 d’abril de 1919, a través de la seva esposa, Elisea Casanovas, donava a la ciutat la seva casa del número 28 del carrer de la Font Vella "per a museu i biblioteca pública gratuïta" (que va deixar de ser-ho el 1998, i no sense polèmica), els assistents vam tenir la impressió que la cosa tenia una reivindicació de fons. O el missatge que s’està incomplint el testament i la voluntat de Josep Soler i Palet.

El primer premi del concurs que porta el seu nom va ser per Elena Polanco, amb un relat que posa el Tallanúvols, personatge de la mitologia catalana, al Parc Natural de Sant Llorenç del Munt. Jaume Ferrer Sancho, un metge mallorquí resident a Sant Cugat, es va endur l’Anna Murià de Contes amb un llibre de nou històries realistes, en què els personatges "intenten trobar sortides a les situaciones que viuen. Tots estan escrits des del món interior de cada un d’ells".

I el premi estrella, l’ Agustí Bartra de poesia, va ser per la barcelonina Marta Pérez i Sierra, que, basant-se en mite grec de la Quimera, Bel·leforont i Pegàs, ha escrit, a "Punta de plom", un conjunt de peces sobre el maltractament de gènere.

Els premis

XVI Premi Ciutat de Terrassa Agustí Bartra de Poesia: "Punta de plom", de Marta Pérez i Sierra (Barcelona). Dotat amb la publicació per Pagès Editors. Jurat: Jaume Aulet, Neus Aguado, Antoni Clapés, Xavier Macià, i Llorenç Soldevila. Obres presentades: 89.

I Premi Ciutat de Terrassa Anna Murià de contes: "La perla ardent", de Jaume Ferrer Sancho (Palma de Mallorca). Dotat amb 1.000 euros i la publicació per Voliana Ed. Jurat: Natàlia Cerezo, Jaume Closa, Isidre Grau, Agnès Peiró, i Jordi Solé Camardons. Obres: 53.

X Concurs de Narracions Curtes Josep Soler i Palet:

Primer premi: "La tinyosa", d’Elena Polanco Duran. Dotat amb una targeta-regal de 120 euros de Casa del Llibre.

Segon premi: "Leviatan 4.0", de Jordi Martínez Pallejà. Dotat amb una targeta-real de 80 euros de la llibreria Cinta.

Tercer premi: "L’ Enriqueta", de Mònica Bofill Bacardit. Dotat amb tres llibres per gentilesa de la llibreria La Temerària.

To Top