La 36a. Temporada BBVA de Dansa del Centre Cultural presenta aquest dissabte a Patricia Guerrero, considerada l’última revelació del flamenc i la primera figura de la seva generació. Patricia serà la protagonista de “Catedral”, un espectacle de fons litúrgic sobre el dolor i l’alliberament de la dona. La cita és a les 20 hores de la tarda a l’Auditori Alfons Vallhonrat de la Rambla. “Catedral” és una creació que tracta sobre les creences i els sacrificis. Guerrero és endinsarà a la litúrgia sagrada del ball i ens convidarà a reflexionar sobre el paper de la religió en les dinàmiques d’opressió de la dona, el fet místic, la repressió i els límits entre el que sagrat i el que és profà.
L’artista fa en aquesta obra una exploració sobre les pors que ens empresonen i ens immobilitzen i es reencarna en totes aquelles dones que han volgut trencar amb les imposicions socials i els estereotips. A l’escenari no estarà sola. Hi haurà el so de les campanes trencant la foscor del silenci i se’ns mostraren esperits temporals encarnats pel ball. La “bailaora” interpretarà la peça acompanyada de percussió, cant i guitarra en directe.
“Catedral” es va estrenar l’any 2016 al Teatro Lope de Vega, en el marc de la XIX Bienal de Flamenco de Sevilla. L’obra, dirigida per Juan Carlos Caballero, va tenir molt d’èxit i va ser premiada amb el guardó Giraldillo al millor espectacle d’aquesta biennal. També va rebre dues nominacions als Premis Max, incloent el de la Millor Intèrpret Femenina de Dansa i el de Millor vestuari.
Per l’artista, “Catedral” és “un espectacle que ha aconseguit transformar “el meu ball de manera natural. Representa l’alliberament professional i personal que necessitava per trencar amb els codis flamencs i trobar un llenguatge personal”, ha manifestat.
Nascuda al barri d’Albaycín (Granada) l’any 1990, Patricia Guerrero va començar a ballar molt jove al costat de la seva mare, també “bailaora”. Només amb 8 anys va debutar ballant en la Peña La Platería i amb 15 a un tablao. Fou llavors quan va guanyar el Concurs de Ubrique. Dos anys més tard, va aconseguir el Premi Desplante del Festival de Minas de la Unión (2009). El punt de partida de la seva carrera professional va ser a Sevilla. Guerrero es va traslladar allí per estudiar al Centro de Estudios de Formación Flamenca. A l’escola va conèixer a Mario Maya i poc després es va incorporar a la gira de l’espectacle “Diálogo de Amargo” de la seva companyia que es faria por tot l’Estat espanyol. L’any 2010 va conèixer a Rubén Olmo i va entrar a formar part del seu elenc a l’espectacle “Tranquilo alboroto” i un any més tard, es va convertir en la primera ballarina del Ballet Flamenco de Andalucía sota la direcció del mateix Olmo.
per tot el món
A partir d’allí, li van sorgir nous rols que li van permetre créixer i desenvolupar-se. Va participar en l’espectacle “Flamenco hoy” de Carlos Saura, sota la direcció de Rafael Estévez i Valeriano Paños, on va interpretar el paper de solista per primera vegada i la va portar per tots els escenaris del món, entre aquests el New York City Center. El cineasta va tornar a comptar amb ella pel rodatge de “Flamenco, flamenco”.
En paral·lel va conèixer també al tenor Arcángel amb qui ha col·laborat amb “Olor a tierra” i “Las idas y las vueltas”, dues produccions que li van valdre dos Giraldillos com Artista Revelació a la Bienal de Sevilla de 2012. Com a companyia pròpia ha creat cinc espectacles: “Desde el Albayzín” (2010), “Latidos del alba” (2013), “Touché” (2013), “Distopía” (2018) i “Catedral” (2016). De “Catedral” en va fer un primer avançament al XX Festival de Jerez de 2016 amb “Pórtico”.
L
n Espectacle: “Catedral”
n Companyia: Patricia Guerrero (ballarina principal). Cos de ball: Maise Màrquez, Ana Agraz i Mónica Iglesias
n Cantants i músics: Diego Pérez, Daniel Pérez, José Àngel Carmona, Juan Requena, Agustín Diassera i David Chupete
n Dia i hora: Disssabte, 20 hores, al Centre Cultural Terrassa