Cultura i Espectacles

Les dones tenen la paraula a la cartellera teatral d’aquesta tardor

Emma Vilarasau és la protagonista de l’obra “Casa de nines, 20 anys després”, de Lucas Hdnat, que inaugura demà diumenge el nou cicle de tardor de la temporada municipal de teatre. Serà al Teatre Principal. La reconeguda actriu compartirà escenari amb altres grans de l’escena catalana com Ramon Madaula i Isabel Rocatti. Tanca el repartiment Júlia Truyol (vegeu entrevista en la part inferior) que és més joveneta però que ja atresora molta experiència en muntatges de comèdia i drama. L’apertura de la nova temporada ja es presenta molt atractiva per l’equip artístic, que dirigeix amb força i èxit Sílvia Munt, i pel text. Aquí, l’autor americà Lucas Hdnat ha imaginat què hauria passat si la Nora de la “Casa de nines” de Henry Ibsen tornés a casa després de dues dècades. La Nora de l’autor suec va marxar amb un cop de porta i va decidir trencar amb tot, amb la família (un marit i tres fills) i amb la rutina de cada dia.

L’actriu Júlia Truyol, que interpreta a Emmy, una de les filles de la Nora, diu que és un text de primera, brillant i exigent. I destaca que “és un combat dialèctic sense respir en el qual afloren totes les emocions de moltes ferides que van quedar obertes”. La pregunta inquietant és perquè torna la Nora a casa i com la reben la família que encara hi és, com el marit, una filla i la dida. Aquest últim personatge recau en Isabel Rocatti. Una “Casa de nines”, valgui la redundància, amb moltes “nines” perquè el nucli de personatges centrals són femenins. Una pista, doncs, que la segona part d’aquesta casa té molt pes femení i feminista.

Viatge a l’espai
Dones en la ficció i en la realitat obrin cartell. No seran les úniques. De fet, la programació d’aquesta tardor als teatres Principal i Alegria té mirada femenina. La dona serà una peça clau i se la podrà veure com reacciona en diverses situacions i àmbits de la mà d’autors de bona ploma.

“La Casa de nines” es tancarà i deixarà pas a “Abans que es faci fosc” (10 de novembre) Aquest és un text molt particular perquè parla d’una científica de l’espai que perd la vista i relata el seu procés en primera persona. Hi ha però misteri perquè no se sap ben bé si el que explica és del tot cert o ho està imaginat per si de cas arribar a passar. Aquí, farem un viatge pel Cosmos amb la veu i els ulls (amb ombres) de l’Anna, un personatge que defensarà la gran actriu Míriam Iscle. La direcció està a càrrec de Pep Pla, exdirector del CAET i del Festival TNT.

Comèdia i humor
Més terrenal es presenta “La tendresa” (17 de novembre), una peça inspirada en l’univers de les comèdies de Shakespeare escrita per Alfredo Sanzol. Divertida i enginyosa, és una obra que parla dels destins de l’amor a partir d’una reina maga i de les seves dues filles que estan a les portes de casar-se en matrimonis de conveniència.

I també hi haurà espectacle d’humor amb pallasses. Pepa Plana i Noël Olivé porten “Veus que no veuen” (30 de novembre), un espectacle en el qual presenten la versió femenina de les anomenades “entrades clàssiques” o els números de pallassos que inicien una funció o enllacen escenes. L’actriu Pepa Plana es posa a la pell de la pallassa Augusta, mentre que la seva “partner” Noël Olivé assumeix el rol de la pallassa blanca.

To Top