El Festival TNT és una aposta per la creació contemporània que Terrassa abandera. Aquest any s’han pogut veure 30 propostes. Des del seu inici el 2007 la fàbrica TNT ha presentat una línia estètica i un concepte de festival de noves tendències, un cap de setmana a l’ any, quatre o cinc dies intensos amb estrenes absolutes i un espectacle estrella que obre el festival a manera d’inauguració. El seu director artístic des que va néixer el festival fins aquesta última edició Pep Pla sempre ha buscat situar el festival en primera línia internacional.
Aquest any l’espectacle francès Germinal de Halory Georges i Antoine Defoort va ser la peça escollida perquè al Teatre Alegria es donés la inauguració oficial del festival. No es tracta de l’adaptació de la novel·la d’Émile Zola Germinal on es descrivia la lluita del treball enfront del capital. La peça teatral es pregunta: si tinguéssim l’oportunitat d’iniciar el món des de zero, com ho faríem? Els personatges es comuniquen telepàticament fins que arriben a la parla i creen un món nou on es pot classificar el que fa “pocpoc” i el que no fa “pocpoc”. Es tracta d’un espectacle d’hora i quart amb quatre actors i amb una escenografia que treballa el sòl que destrossen en part. Un escenari nu amb cortines negres que després cauen. Quatre actors amb quatre consoles que han de inventar-ho tot: el so, la paraula, la música i tots aquells elements de la comunicació humana, intentant establir a través de conjunts de paraules regles racionals per classificar des l’eloqüència la realitat.
Aquest any el festival ha tingut una forta presència al carrer, una mostra l’espectacle Money for Free on es qüestiona l’excessiu culte als diners de la nostra societat. L’artista noruec John Fisherman amb el seu impermeable groc de pescador a la part alta d’un edifici puja amb el seu cub ple de bitllets reals i comença a llançar amb la seva canya bitllets de vint, de 50 i de 100. A baix dos speakers comencen a plantejar preguntes i qüestions al públic pujats en dues petites tarimes, micròfon en mà. Des del joc es qüestiona el sistema capitalista pel públic que debat i arriba a concluiones moltes vegades sorprenents sobre aquests diners caiguts del cel gratis. Aquesta lluita de conscienciació continua després de l’espectacle al facebook Money for free.
Aquests dos espectacles són un exemple del festival que va ocupar quatre dies de la agenta cultural de la ciutat de Terrassa. Ara molts interrogants queden en l’aire. Què ens depararà el futur? Quin camí seguirà a partir d’ara el CAET? Qui farà la programació teatral dels teatres públics de la ciutat: El Teatre Alegria i el Teatre Principal? Sobreviurà el model creat per Pep Pla del TNT? Com serà el TNT de l’any que ve? Es nomenarà un director artístic del CAET? Quines funcions tindrà? Després de la gestió socialista toca ara a l’equip encapçalat per Jordi Ballart donar resposta a aquestes preguntes. El temps ens les contestarà. Enrere ens queda la feina de dotze anys de noves tendències del seu director artístic: Pep Pla.
*
Professor del INS Viladecavalls i cofundador i director de la Companyia 8