Cultura i Espectacles

Extremenys d’arreu de Catalunya es van retrobar a Els Bellots

Corre’l tren retumbando por los jierros/ de la vía. Retiemblan/ los recios arcornoques qu’esparraman/ al reor del troncón las hojas secas." Així comença "El miajón de los castúos" (1921), de Luis Chamizo, el gran clàssic de la poesia en llengua extremenya (el "estremeñu", popularment conegut com a "castúo", que té la seva Güiquipedia ja amb 3.152 "endilguis", entrades), la que diumenge se sentia a la masia Els Bellots. La Federación de Asociaciones Extremeñas en Catalunya (FAEC) hi va celebrar la festa de clausura de les jornades organitzades amb motiu del "Día de Extremadura" d’enguany. Unes vuit-centes persones, segons l’organitzación, van participar d’aquest dia de trobada i convivència, i actuacions.

Les activitats van començar a les deu del matí, amb una misa cantada per Tierra Extremeña, el grup de la Unión Extremeña de Terrassa. Entre les 11.30 i la 1.30 de la tarda, es va desenvolupar la primera part de les actuacions dels grups corals i de dansa de la FAEC, de Sant Just Desvern, l’Anoia, Badalona (Zurbarán), Tarragona i l’Hospitalet. Tot seguit, va haver-hi la recepció i salutació de les autoritats (l’alcalde Jordi Ballart; la regidora de Cultura, Rosa Boladeras; el president de la FAEC, Manuel Guerra, i el president d’Unión Extremeña de Terrassa, Rafael Burgos) i el dinar de germanor.

Clàssics del folk extremeny
L’ actuació del grup Llares Folk, va obrir el tram de la tarda de la jornada. Llares Folk són un grup de música tradicional extremenya amb més de trenta anys de trajectòria, amb nou discos publicats, i el seu concert a Terrassa, molt esperat, formava part de la gira "De Vetonia a Lusitania". És també el nom del seu darrer i doble disc. Un porta dotze temes nous, grabats per la formació actual, i l’altre resumeix la seva història amb una selecció de 24 dels seus treballs anteriors.

Després de Llares Folk, que van ser molt aplaudits, van actuar altres grups de cors i danses de la FAEC, de Rubí, Santa Coloma, Cornellà (A. C. Extremeña San Isidro Labrador) i , finalment, per la seva condició d’amfitrions, Tierra Extremeña de Terrassa. La cloenda de la festa va ser la interpretació dels himnes de Catalunya i Extremadura.

To Top