Cultura i Espectacles

David Paloma descobreix 80 fotos inèdites de Pompeu Fabra

Semblava que, sobre Pompeu Fabra (Gràcia, 1898- Prada de Conflent, 1948), el gran estudiós i artífex de la normativa de la llengua catalana, tot havia estat investigat, estudiat i escrit, i més després de la celebració l’any passat del 150 aniversari del seu naixement i el centenari de la seva “Gramàtica catalana”. Però el terrassenc David Paloma, filòleg i professor de la UAB, i Jordi Manent, van adonar-se que ningú s’havia dedicat a buscar i recopilar les fotografies del pare del català modern. Que sempre s’anaven repetint si fa no fa les mateixes i que potser n’hi havia moltes més, d’inèdites, o publicades només una vegada i molt poc conegudes.

I van decidir començar una exhaustiva recerca de fotografies del gramàtic. En arxius públics i privats d’arreu de Catalunya, hemeroteques i fins i tot buscant famílies que podien haver tingut relació amb Fabra, per si guardaven fotografies en què ell hi sortís. Una recerca a fons el fruit de la qual és “Pompeu Fabra, vida i obra en imatges”. Un volum de 500 imatges, 275 de les quals són fotografies de Fabra amb 80 inèdites o molt poc conegudes. La resta d’imatges són de domicilis, paisatges, documents, o objectes relacionats amb la seva vida.

“Les més conegudes, les que et surten si poses ‘Pompeu Fabra’ a un cercador d’internet, també hi són. Però n’hi ha moltes altres que gairebé ningú havia vist, que estaven molt escampades. De Fabra fent excursionisme, amb banyador i nedant, menjant calçots, fent esport. Fotografies molt curioses”, explica David Paloma a aquest diari. Tots els llocs, i totes les persones que acompanyen Fabra a les imatges, estan identificats en els peus de foto. Paloma i Manent ho han aconseguit amb moltes hores de consulta de premsa de l’època i també de calendaris i càlculs per saber el dia exacte en què es va fer cada placa.

Tres conferències a Terrassa
Amb una mica de plany comenta Paloma, que suma molts anys d’estudis sobre Fabra, que no ha trobat cap fotografia del mestre a Terrassa, ni a cap població de la rodalia. Té documentades tres conferències que va fer a la nostra ciutat: la inaugural de l’Escola Superior del Treball de Terrassa, el novembre de 1931, i les que van obrir el curs de català del Casino del Comerç, el març de 1932, i el del Consell Municipal de Terrassa, el 2 de gener de 1937. Però, pel que sembla, no hi hagué cap càmera que donés testimoni visual d’aquestes presències.

“Com a tot àlbum fotogràfic, la intenció és atrapar el lector per tal que miri les fotografies i llegeixi els peus de foto.” També és un recorregut gràfic per la vida de Fabra, la seva obra i l’impacte d’aquesta a la societat catalana, dividit en cinc capítols: el biogràfic; Fabra com a lingüista; l’obra; les biografies, estudis i retrats que se n’han fet, i un final “El país honra Fabra” que recull monedes, segells, pins i altres objectes que el recorden o li reten homenatge. I sobre aquest, un altre petit plany terrassenc de Paloma. “Amb el llibre acabat, ens vam assabentar que Miquel Paraira, el president de l’Associació de Col·leccionistes de Terrassa, havia editat una sèrie de sobres de sucre, alguns d’ells dedicats a Pompeu Fabra.”.

Les dades

Títol: “Pompeu Fabra. Vida i obra en imatges”

Autors: David Paloma i Jordi Manent

Editorial: Base

Preu: 28, 90 euros

To Top