Cultura i Espectacles

Fericgla obrirà el nou cicle de conferències del Centre Cultural

El Centre Cultural de Terrassa ja ha donat a conèixer la seva programació de conferències pel darrer tram de l’any. I aquesta nova tongada de "90 minuts per viure" (nom d’aquestes xerrades d’experts "sobre sostenibilitat, salut, economia, espiritualitat, benestar i ètica, entre altres àmbits"), serà inaugurada per un convidat de tant renom internacional com Josep MªFericgla.

Aquest antropòleg català és un dels grans investigadors i una de les màximes autoritats mundials en l’estudi dels estats modificats de consciència i les substàncies psicoactives. Un dels seus primers llibres (de la trentena que ha publicat), "El bolet i la gènesi de les cultures" (1998) va suposar un gran avanç en el coneixement sobre l’amanita muscaria, i el darrer, "Ayahuasca, la realidad detrás de la realidad: sus usos en psicoterapia y en el cultivo del mundo interior" (2018), presenta un balanç de les seves investigacions i l’estat actual del coneixement sobre aquest beuratge considerat sagrat per algunes tribus amazòniques, i les seves possibilitats psicoterapèutiques, que està començant a difondre’s a Occident. El novembre de 2005, Fericgla va fer a Terrassa una memorable conferència organitzada per l’entitat Aide, on es va pronunciar clarament contra la prohibició de les drogues, i la legislació que impedeix o posa obstacles a la investigació i l’ús terapèutic de les substàncies enteògenes.

L’ atenció, el bé més preuat?
Però Fericgla té altres temes d’investigació i reflexió, com ara els rituals de trànsit entre etapes de la vida , la respiració holorènica o la vellesa (el seu llibre "Epopteia, avanzar sin olvidar" és un referent dels estudis sobre la tercera edat). A Terrassa vindrà a parlar d’una de les qüestions que a hores d’ara més el preocupa: l’atenció. En aquest moment que l’ésser humà té una infinitat de possibilitats comunicatives i de distracció, Fericgla subratlla la importància de l’atenció, allò que tothom ens vol prendre, i que és necessari no deixar-se robar. El 14 d’octubre explicarà les manifestacions i conseqüències de la manca d’atenció, que durant la primera infància actua amb la mateixa dinàmica que la manca de qualsevol altre nutrient. I també del fet que la major part de tècniques de creixement humà, tan tradicionals i espirituals com actuals, se centren a educar l’atenció, en entrenar la ment per evitar que es dispersi.

L’ amor és sempre patiment?
L’11 de novembre, la psicòloga Sílvia Congost, especialitzada en teràpia de parella, parlarà del camí que porta de la dependència emocional a les relacions sanes. "Quien te quiere, ¿te hará llorar?", és el títol de la seva conferència, i Congost defensa que la resposta ha de ser que no. Explicarà com identificar els amors tòxics, i alliberar-se d’ells. "Els qui pateixen dependència emocional tenen un concepte erroni de l’amor i creuen que aquest va lligat sempre al sofriment. Patir no depèn de l’amor, sinó de l’obsessió, del desgast o la inclinació insana que se li té a una parella."

Un tema ben diferent, la moda i els reptes en sostenibilitat del sector tèxtil tractarà, el 9 de desembre, Enric Carrera, doctor en Ingenieria Tèxtil i director de l’Institut d’Investigació Tèxtil i Cooperació Industrial de Terrassa (INTEXTER) de la UPC. En la seva conferència, Carrera denunciarà el model de negoci anomenat "fast-fashion" basat en l’obsolescència i l’hiperconsum, que té un impacte ambiental i social insostenible. I explicarà la manera de caminar cap a una nova cultura de la moda.

Animals per millorar persones
La darrera conferència d’aquest nou cicle de "90 minuts per viure" anirà a càrrec de Francesc Ristol, autor del "Manual para Técnicos y Expertos en Terapia Asistida con Animales". Parlarà de l’àmbit que ha estudiat a fons i en el que porta tota la vida treballant: els beneficis en el pla físic, psicològic i social de les persones, i de la seva qualitat de vida, que proporcionen els atributs i qualitats úniques dels animals, i la funció que poden tenir en les intervencions, els infants hospitalitzats i els problemes psicomentals.

Totes les conferències del cicle "90 minuts per viure" es faran en dilluns, a les set de la tarda, i són d’entrada gratuïta.

La programació

Josep Maria Fericgla: "La importància de l’atenció per a la vida humana". 14 d’octubre

Silvia Congost: "Quien te quiere, ¿te hará llorar?". 11 de novembre

Enric Carrera: "Cap a una nova cultura de la moda". 9 de desembre

Francesc Ristol: Què ens ofereix el vincle humà animal? Fins on podem arribar?". 13 gener

Els temes
L’atenció en un món d’estímuls i distraccions gairebé infinites, les pautes per unes relacions amoroses sanes, la necessitat d’una nova cultura de la moda i el vincle entre humans i animals seran els temes de les xerrades

To Top