Cultura i Espectacles

Eulàlia Grau participa a la gran exposició del CCCB “Feminismes!”

El Centre de Cultural Contemporània de Barcelona (CCCB) acull fins a l’1 de desembre "Feminismes!", una extensa exposició sobre el feminisme de la dècada de 1970 i la seva relació amb els feminismes actuals. És la reunió de dues mostres alienes, "L’ Avantguarda feminista dels anys 70. Obres de la Verbund Collection, Viena" i "Coreografies del gènere", que el CCCB ha completat amb obres de vuit artistes catalanes, entre les quals hi ha la terrassenca Eulàlia Grau.

L’ obra de Grau seleccionada és "Famílies", una serigrafia de la sèrie "Etnografies", en dues tintes sobre paper. La peça està dividida en quatre parts, cadascuna de les quals presenta la fotografia d’una família al costat d’objectes que la defineixen. És força representativa del treball d’Eulàlia Grau, que fa servir tècniques com el collage, el fotomuntatge a partir d’imatges extretes dels mitjans de comunicació i la serigrafia per expressar un missatge molt crític sobre la societat.

De la primera exposició
"Etnografies", la sèrie a la qual pertany l’obra que ara es pot veure al CCCB, la va desenvolupar entre els anys 1972 i 1974, i va ser la seva primera exposició, a les sales Vinçon de Barcelona i Buades de Madrid. Està formada per teles en les quals, a partir de fotografies de premsa i collages, dóna la seva visió del consum, la violència, l’ús del poder i els valors del sistema econòmic, social i patriarcal.

Grau va estar molt activa en el món de l’art durant la dècada de 1970 i fins que a la meitat de la següent, en què es va traslladar a Berlín, on estudià cultura xinesa. A la dècada de 1990 va viure uns anys a Pequín, i en tornar a Catalunya va reprendre l’activitat artística. "Quan vaig començar estàvem dominats per Franco, ara ho estem pels polítics i els banquers, que des del seu castell ens estan extorsionant a tots. Vivim una època semblant a la feudal. És terrible", va afirmar l’any 2013 en una entrevista arran de l’exposició "Mai no he pintat àngels daurats", amb un centenar d’obres, que presentà al Museu d’Art Contemporani de Barcelona.

To Top