Cada any per l’estiu, el cicle "Sons del temps", que organitza l’Ajuntament, permet conèixer i disfrutar la música antiga, interpretada en directe en espais també antics i que formen part del patrimoni històric i monumental de la ciutat. Allò que fa poc més d’un segle, i no massa generacions enrere, era un luxe a l’abast d’uns pocs privilegiats, ara es pot gaudir pels sis euros que costa una entrada de "Sons del temps".
L’edició número dotze d’aquest cicle, que s’ha anat fent molt popular els darrers anys, l’inauguren avui el tenor Karim Farhan i l’instrumentista de llaüt barroc i guitarra barroca Carlos Oromas. Presenten un repertori que és un recorregut pel barroc hispànic (segles XVII i XVIII) i la monodia italiana del XVII. Del primer període tocaran temes de Gaspar Sanz, Santiago de Murcia, Juan Hidalgo de Polanco i Juan de Serqueira. Sanz va ser considerat el teòric espanyol de la guitarra més important del segle XVII, i és més conegut pel seu tractat "Instrucción de música sobre la guitarra española" (Saragossa, 1674) que per la seva obra com a compositor. Narciso Yepes, Manuel de Falla o Joaquín Rodrigo han estat alguns dels seus intèrprets o admiradors.
Murcia, Hidalgo, Sergueiro
De la vida de Santiago de Murcia se’n saben molt poques coses. Entre les seves obres (algunes s’han conservat per unes col·leccions de manuscrits que es van descobrir a Mèxic) hi ha minuets, suites, variacions, contradanses franceses i obres d’influència italiana, inspirades sobretot en Arcangelo Corelli.
A Juan Hidalgo de Polanco cal no confondre’l amb un altre Juan Hidalgo compositor, Codorniu de segon cognom, nascut i traspassat a Las Palmas de Gran Canaria, 1972-2018, i pioner espanyol de la música contemporània i concreta. L’ Hidalgo de Polanco va ser un dels autors de música per a teatre més coneguts de la segona meitat del segle XVII, i molt prolífic. Llàstima que bona part de les seves partitures, que eren guardades al Reial Alcàsser de Madrid, van desaparèixer en l’incendi de l’edifici en 1734.
D’origen portuguès, Juan Serqueira de Lima, també va ser molt popular i va escriure música pels escenaris, a més de cantates i cançons per a representacions cortesanes. Una curiosa (i trista) anècdota de la seva vida és que la Inquisició el va empresonar per resar el rosari davant d’un retrat de l’actriu i cantant Bernarda Manuela de Grifona, de la que n’estava enamorat.
Pel que fa als intèrprets, els dos canaris, Karim Farhan ha participat en diferents muntatges operístics i actualment és cap de corda de tenors del Coro de la Comunidad de Madrid. Carlos Oramas ha actuat a molts festivals de música antiga (Sajazarra, Aranjuez, Bolzano, Bilbao i ha fet concerts a molts països d’Amèrica del Sud.
Les dades
Concert: "Tanta copia de hermosura"
Músics: Karim Farhan (tenor) i Carlos oramas (llaüt barroc i guitarra barroca)
Obres de: Gaspar Sanz, Santiago de Murcia, Giulio Caccini, Girolamo Kapsberger, Juan Hidalgo i Juan de Serquiera
Lloc: Església de Santa Maria (Seu d’Ègara)
Data: Avui, a les 8.30 del vespre
Preu: 6 euros (venda anticipada a la Casa Soler i Palet, c/Font Vella,28)
