Els locals de Flamencologia-A.C.A. Nuevos Aires del Camino, a l’avinguda d’Àngel Sallent, número 23, ja fa temps que és conegut pels aficionats d’arreu de Catalunya, que hi venen a les actuacions que programa gairebé cada setmana, en les que sovint s’arriba al "duende", aquesta connexió misteriosa i total que a vegades s’estableix entre els artistes i el públic del flamenc. Aquesta entitat que va néixer l’any 2012, i que Pedro Limón presideix amb passió i energia a dojo, està aconseguint que Terrassa torni a ser una ciutat de referència i efervescència flamenca, tal com a les dècades de 1960 i 1970 (l’època en què es feien "juergas" a bars i locals com ara el Pompeya, Sevilla, Español, La Flor). L’any passat, en adonar-se que no existia cap premi que reconegués la dedicació i aportacions al món de les penyes, es va decidir a crear i organitzar els "Flamenc de l’Any a Catalunya". La iniciativa va ser molt ben rebuda i demà al migdia tindrà lloc la proclamació dels guanyadors de la segona edició dels guardons.
Vuit diplomes
El diploma "Flamenc de l’Any a Catalunya" en la categoria de "cantaor" el rebrà Blas Maqueda (Guadalcázar, Còrdova, 1942, terrassenc desde els 20 anys, ara resident a Sabadell), figura essencial a la nostra ciutat. En el premi a "cantaor" jove hi ha hagut empat entre els barcelonins Pedro Oliva i Ana Brenes. El guitarrista guardonat és Paco Garfia. El premi a la directiva ha estat per la Peña Flamenca y Recreativa Antonio Marina de Hospitalet. El mitjà de comunicació "Flamenc de l’Any" (categoria amb Diari de Terrassa entre els nominats) és el programa Radio Flamenco Barcelona, de l’emisora MetroFM. I a la categoría "altres" també el premi ha estat compartit, entre Ildefonso Cabrera i Francisco Marmol Moreno. Cabrera és coautor del llibre "L’Hospitalet al compás", i Marmol, del Prat de Llobregat, i Marmol, de lletres de "cante jondo" ("escriure una senzilla "soleá" de tres versos no és gens fàcil", ha reconegut en alguna entrevista) i poemes.
Com es trien els "Flamenc de l’Any a Catalunya"? Pedro Limon explica que "som onze penyes que ens hem unit per atorgar aquests premis: Peña Flamenca deManlleu, la secció de flamenc El Torta de la Casa de Andalucía de Montornés, Antonio Mairena de l’Hospitalet, Juan de Arcos de Badalona, Tertulia Flamenca de Badalona, La Macarena de Ripollet, Casa de Andalucía de la Llagosta, Duende y Pureza de Lleida, Calixto Sanchez de Rubí, Tertulia Flamenca de l’Hospitalet i nosaltres. Cada entitat té tres punts per donar a cada categoria".
Limón insisteix en el fet que són aquests uns premis als millors de cada categoria, sinó de reconeixement de la feina desenvolupada a les penyes. "A vegades, la Federación de Entitades Andaluzas en Cataluña (Fecac) organitza homenatges a ‘cantaores’ veterans, però les penyes són grans desconegudes. D’altra banda, una cosa és que el flamenc tingui orígens a Andalusia i una altra és que sigui només pels andalusos, quan a més a més ha estat declarat patrimoni immaterial de la humanitat per la Unesco". Per això, per tal que les institucions parlin del flamenc "no amb el món de la cultura andalusa sinó amb el del flamenc", ara s’està creant la Federació Flamenca Catalana, que a Limón li agradaria, és clar, que tingués la seva seu a Terrassa.
"Flamenc de l’any" 2019
Cantaor: Blas Maqueda
Cantaor Jove: Pedro Oliva y Ana Brenes (ex aequo)
Guitarrista: Paco Garfía
Directiva: Peña Antonio Mairena de Hospitalet
Mitjà de comun icació: Programa Radio Flamenco Barcelona
Altres: Ildefonso Cabrera y Francisco Marmol (ex aequo)
Acte de lliurament: Diumenge, a les 12.30 horas, a Flamencologia (avinguda d’Àngel Sallent, 23)