Contingut patrocinat

“Volem ser l’empresa d’enderrocs més sostenible de l’Estat”

Hercal

Hercal ha estat pionera posant en marxa la primera planta de l’Estat dedicada a la valorització de residus petris per fabricar formigó reciclat. El seu responsable, Albert Sangenís, demana adaptar la normativa a la tecnologia

Com van ser els inicis d’Hercal l’any 2006? Hercal va néixer com una empresa vinculada al moviment de terres. D’aquí vam generar una línia de negoci en els enderrocs, que avui és la principal, i també com a constructora d’obres civils. Els enderrocs, en particular, i les obres en general generen una quantitat gegant, immensa, de runa. Al nostre país, bona part d’aquesta runa, acaba en abocadors. La consciència dels fundadors sempre ha estat pensar en quina sortida li podem donar a aquest residu. Avui dia perseguim el somni de convertir-nos en l’empresa d’enderrocs més sostenible de l’Estat.

El novembre del 2020 van posar en marxa les pioneres plantes H-Zero i Eco-concrete. Sí, el projecte es va idear després de visitar i conèixer el que es fa en altres llocs, fora de les nostres fronteres. H-Zero és la planta que transforma els residus de la construcció en graves i sorres reciclades d’alta qualitat. I Eco-concret és la que amb aquests àrids fabrica formigons amassats i prefabricats de formigó tant per a obres nostres com de tercers. H-Zero és la base i el cor del projecte, i Eco-concret és la punta de la llança per demostrar al mercat allò que es pot arribar a fer o part del que es pot arribar a fer amb l’àrid reciclat.

Van ser els primers a l’Estat. En aquests gairebé quatre anys, s’hi han sumat altres empreses? Encara som pioners. A diferència d’altres llocs d’Europa, la normativa i la legislació vigent a Catalunya i a l’Estat no està adaptada a aquesta tecnologia que nosaltres duem a terme. L’import del càrrec impositiu que aplica l’administració a la descàrrega de runes en un abocador, que serveix per fomentar la descàrrega en plantes de valorització com la nostra, on estàs exempt de pagar-lo, és molt més baix que en altres països. Per altra banda, la normativa vigent a l’Estat per a la fabricació de formigons limita l’ús de l’àrid reciclat només a un tipus de residu i en un percentatge molt baix. Per a usos no estructurals, formigons no demandats, pots utilitzar percentatges més alts, però el que nosaltres demanem és que tant administracions públiques com clients privats hi donin suport, que hi hagi demanda per tal d’impulsar-ne l’ús i adaptar les normatives a la tecnologia vigent.

Planta H-Zero d’Hercal / NEBRIDI ARÓZTEGUI

Per posar en marxa aquest projecte, ha calgut fer una inversió important. Quin paper hi ha jugat el Banc Sabadell? Les bones idees, sense diners, no es poden materialitzar. Aquest projecte ha estat la inversió més important que ha fet Hercal i el paper del Banc Sabadell va ser clau. Va creure-hi des del primer moment i va permetre que convertíssim una bona idea en una gran realitat.

Quin procés segueixen a les seves plantes? Quin grau de puresa i quina qualitat té el seu material? La clau està en el tractament que es fa a la runa. En el nostre sector se li diu àrid reciclat a qualsevol runa de construcció que s’hagi triturat, independentment de la seva qualitat o de les impureses que porti. Si les coses es fan bé i amb la tecnologia adequada, l’àrid que s’obté és net i lliure d’impureses i es pot usar per fabricar formigó per a la majoria d’usos amb la mateixa qualitat que el convencional.

Quina rebuda estan tenint els seus productes a la societat i entre els professionals de la construcció? Els inicis sempre són difícils, però cada cop més el boca-orella i la feina feta va obrint portes. Cada metre cúbic de formigó que surt de la planta pot ser una tona de material que no va a abocador i una tona de recursos naturals que es pot utilitzar en un altre àmbit, de forma que cada client sent que ha aportat el seu gra de sorra a crear un món més sostenible.

Podem xifrar l’activitat de les seves plantes? El 2023, vam aconseguir que més de 200.000 tones de runa no acabessin a l’abocador i vam fabricar més de 50.000 metres cúbics de formigó amb àrid reciclat. Aquest 2024 esperem superar aquests números. Podem arribar a volums més alts
i esperem seguir creixent.

Algun dia veurem obres amb formigó fet 100% amb material reciclat? La tecnologia, la capacitat de fabricar formigó amb el 100% de material reciclat, ja hi és. Nosaltres en fem prefabricats, blocs per construir murs divisoris o de contenció. I segons per quins usos del formigó amassat, el que es porta a les obres, és un pecat utilitzar formigons amb recursos naturals quan ja tenim la tecnologia i l’oportunitat d’utilitzar material reciclat i 100% reciclable.

Si la tecnologia ho permet i la qualitat és bona, quina és la barrera? Va lligat al fet que fins ara a Espanya a qualsevol runa que se li fes un triturat se li deia àrid reciclat. El procés que nosaltres hem instaurat, que és la part innovadora de tot el projecte, és un tractament que permet obtenir un àrid de la suficient qualitat per fabricar amb garanties formigons que rendeixin amb les mateixes prestacions que un formigó convencional.

To Top