Contingut patrocinat

Les primeres vacances després de la mort d’un ésser estimat

Àltima

L’estiu sempre és una etapa on els records afloren, i encara que generalment s’associen les vacances a moments de lleure, de joia, a relacions amb família, amics i, sobretot, a un moment de tranquil·litat per recuperar energies abans de reprendre el dia a dia, per a moltes famílies l’estiu també és un moment que, després d’haver viscut la pèrdua d’un ésser estimat, aquest és ple de records, de memòries compartides, de tornar a llocs on ja hem gaudit prèviament d’aquests mesos i d’aprendre a viure amb els records d’aquelles persones amb qui, al llarg d’un temps o d’una vida, hem compartit aquest temps i llocs.

Hi ha espais que identifiquem amb persones, i persones que ens traslladen a moments inesborrables. I davant d’un context estival com aquest, tots aquests sentiments, records i sensacions poden ser molt diferents quan s’està vivint un procés de dol.

Quan s’ha viscut la mort d’un ésser estimat durant els mesos o els dies previs a les vacances d’estiu, és fonamental permetre’s sentir i viure aquestes emocions sense buscar la manera d’esquivar-les o dissimular-les. Les emocions sempre són a dins i no hi ha manera d’esquivar-les i és bo deixar-les sortir. Davant d’un context de dol, i fins i tot més en el període de vacances d’estiu, és important buscar sense por el consol en amics, en familiars o grups de suport que poden ser de gran ajuda.

Un període d’emocions enfrontades

L’estiu pot ser un moment on visquem emocions que ens semblin contradictòries. En un context en què l’entorn i les activitats pròpies de les vacances conviden a ser alegres i festives, es poden experimentar sentiments oposats.

Sovint, la pressió social per estar alegre i relaxat en aquestes dates, sembla difícil davant els sentiments propis d’un dol, com son la tristesa, la nostàlgia o també la desubicació en un context on trobem a faltar una personalitat que donava sentit a un lloc o a uns moments. És important tenir en compte que la sensació d’absència encara pot ser més forta en un context on s’està envoltat de molta gent.

El pas del temps ensenya a viure amb la pèrdua i a honorar la memòria dels que ja no hi són

Sentir i buscar moments de calma i recolliment

En tot context de dol és important permetre’s experimentar i expressar les emocions pròpies de l’estat en què s’està, ja sigui de tristesa, ira, confusió, buit o qualsevol altra sensació. És clau no jutjar-se un mateix per sentir de certa manera o per disposar d’un estat d’ànim que no encaixa amb el que s’entén que són unes vacances d’estiu, i conèixer els límits propis per saber buscar, quan calgui, el suport que faci falta.

És recomanable saber trobar llocs tranquils, espais de calma, on qui visqui el dol es pugui prendre un respir i processar aquestes emocions. La natura, passejades en espais calmats d’una ciutat, estar a casa si així ho demana el cos i el cap, i disposar d’aquells moments de tranquil·litat i solitud desitjada, són molt recomanables per fer front al dol des de la serenitat.

També és sanador poder compartir aquests sentiments amb amics propers, familiars, o unir-se a grups de dol on poder compartir l’experiència viscuda i escoltar d’altres persones que estan passant o han passat per una situació similar.

El suport psicològic i emocional, un servei prioritari a Àltima

Quan el procés de dol es converteix en un problema que un no pot afrontar, i més en un context de vacances, és recomanable buscar ajuda especialitzada.

Afrontar i superar la mort d’un ésser estimat és molt més suportable quan s’està envoltat de persones que entenen el context. Disposar d´un equip de psicòlegs, especialistes en el dol, o assistir a grups de dol guiats per professionals ajuda a sentir-se comprès. A Àltima disposen i ofereixen els serveis d’equips especialitzats per al suport emocional i psicològic de les persones que han perdut un ésser estimat, un servei que, a més, s’ofereix de forma totalment gratuïta.

Aquest equip de psicòlegs i psicòlogues, disponibles les 24 hores del dia, els 365 dies de l’any i sense límit de cobertura horària, ni nombre de trucades, està a disposició d’aquelles persones que viuen un dol per poder-les escoltar, aconsellar, atendre i permetre que aquelles persones que viuen el dol rebin pautes que ajudin a afrontar aquesta situació.

Un altre recurs per poder afrontar aquest dol estival són els grups de suport on poder compartir l’experiència i escoltar les vivències dels altres que poden donar el suport que cal per superar una pèrdua. Aquests grups de suport d’Àltima, guiats per psicòlegs que ajuden a expressar i aprendre a gestionar les emocions, són una eina clau per canalitzar el dol.

Cuidar d’un mateix, la prioritat en el dol

I davant de totes aquestes emocions trobades que les vacances d’estiu poden suposar per a algú que està vivint un dol, un element clau és saber cuidar-se tant físicament com emocionalment.

És molt important mantenir una rutina de son adequada, alimentar-se de forma saludable i realitzar activitats que permetin viure, sense que això faci que aquelles persones que estan vivint el dol se sentin malament, moments de plaer i benestar.

Tal com afirmen des de l’equip de psicòlegs d’Àltima, tots els dols es poden superar, però és un procés gradual, una situació que demana temps i que, amb calma i paciència, permet arribar a viure de nou moments d’alegria i de serenitat, fins i tot durant l’estiu i les festivitats que ens recorden les persones que ens han deixat.

A mesura que passa el temps, i atenent el dol com s’escau, s’aprèn a viure amb la pèrdua i a honorar la memòria de la persona que s’ha perdut.

To Top