El dol després de la mort d’un ésser estimat és un procés individual, tan únic i particular com persones hi ha que l’experimenten. Davant la pèrdua d’un ésser estimat és habitual sentir una varietat d’emocions, sovint fins i tot trobades, com ara la tristesa, la frustració, la ràbia, la confusió, de vegades la culpa, la calma o la soledat per no tenir amb qui compartir records i vivències.
I davant d’aquest context i per prevenir tot tipus de dols, Àltima disposa d’una amplia xarxa de col·laboradors professionals i entitats que orienten les persones que passen per aquest procés oferint suport emocional expert, eines d’ajuda, i sempre de manera totalment personalitzada.
Facilitar les coses
Davant del dol no hi ha receptes estàndard sinó que es tracta d’un camí personal que consisteix en encaixar i fer compatible les necessitats de cadascú. Sabent que el dolor que causa una pèrdua és superable, cal trobar el major grau d’empatia perquè les famílies que passen per un procés d’aquest tipus se sentin compreses, ateses, escoltades i, a l’hora, es despreocupin de les gestions que cal dur a terme.
L’acompanyament a les famílies constitueix la base del servei d’Àltima, estant al costat de les persones, donant-los tranquil·litat, intentant que trobin alleujament en un moment delicat i puguin començar a integrar la pèrdua en el seu dia a dia, de la millor manera possible.
Assistència telefònica les 24 hores
Per afrontar les fases del dol, des d’Àltima s’ofereixen diferents serveis com l’Assistència telefònica les 24 hores del dia, els 365 dies de l’any, i on un equip de psicòlegs està a disposició per si la persona afectada necessita que l’escoltin, l’aconsellin i sempre comptant amb professionals especialistes en el dol.
Les pèrdues més doloroses
Igualment, i davant les pèrdues més doloroses, des d’Àltima s’ofereix un protocol especial. Tota mort és tràgica, però hi ha ocasions en què les defuncions són especialment delicades. Si la família ho necessita, un psicòleg anirà a la vetlla per donar suport a les persones que calgui. I si es tracta de la defunció d’un dels més petits de la família, des d’Àltima s’ofereix atenció psicològica especial amb sessions de teràpia amb psicòlegs especialitzats que atendran els afectats de forma gratuïta.
Grups de suport
Compartir l’experiència i escoltar les vivències d’altres pot donar el suport que es necessita en un procés de dol. Per tot això, Áltima organitza grups de suport guiats per psicòlegs perquè els afectats expressin i gestionin les seves emocions. La companyia també col·labora amb entitats que organitzen grups de suport dirigits per persones que, un cop fet el seu procés de dol, ajuden a d’altres persones que viuen una situació semblant.
Les diferents fases del dol
Els professionals afirmen que el dol es pot separar en diferents etapes que són comunes i habituals. Tot i així, no totes les persones passen necessàriament per totes aquestes etapes, ni tampoc en el mateix ordre, així que el dol es pot manifestar de diferents maneres i moments per a cadascuna de les persones que el viuen.
En els casos més habituals, l’entorn de la persona finada pot viure una fase inicial definida com etapa de negació, quan aquesta sensació pot servir per calmar el cop i ajornar aquesta part del dolor que, en algun moment però, arribarà i obligarà a afrontar la realitat.
La segona etapa pot comportar sentiments de ràbia, frustració i una certa sensació d’haver de cercar culpables al desenllaç viscut. Tot plegat sovint embolcallat amb una justificada sensació de susceptibilitat. Aquest és un pas lògic i que demana de calma i prendre consciència del moment viscut i, molt important, entendre que per poder afrontar el dol, el pas imprescindible és tenir cura de la pròpia salut, física i mental, i on l’alimentació, l’activitat física i el repòs son essencials per superar-ho.
“És important parar atenció a la salut física i mental durant tot el procés de dol”
A mesura que s’avança en el temps, s’entra en un procés d’acceptació, on es comença a acceptar la nova realitat per adaptar el dia a dia al nou context. Aquest és un pas on és important escoltar-se a un mateix i mirar de compartir aquests sentiments. Parlar-ho sempre és d’una gran ajuda i és un mecanisme que permet ressituar-se i tancar la ferida.
La darrera etapa del dol és la del procés de recuperació, quan ja es recorda l’ésser estimat en un context de pau i comprensió.
En tot aquest procés, parlar, compartir el dolor i els records amb amics, familiars, o unir-se a grups de suport pot ser de molta utilitat. Permetre’s sentir emocions, compartir aquests sentiments, no exigir-se presses, definir el procés per mantenir el record viu de la persona finada i adaptar-se al nou context, és clau. I davant qualsevol dificultat, a Àltima compten amb professionals que ajuden a avançar en un terreny, sovint nou, i on cal anar desbrossant el camí per acabar trobant l’estela que acosti els afectats a gaudir del record i dels moments viscuts amb la persona finada.