Contingut patrocinat

EcoVadis reconeix Bidons Egara amb la seva certificació d’or

Bidons Egara

La sostenibilitat i la responsabilitat social corporativa han estat sempre dos elements primordials per a l’empresa vallesana Bidons Egara. Amb seu al polígon industrial de Can Trias, a Viladecavalls, la companyia ha aconseguit enguany la medalla d’or d’EcoVadis.

La firma, que està especialitzada en la gestió d’envasos i residus d’envasos industrials i comercials, ja havia obtingut la qualificació plata a finals de 2020 i ara ha millorat substancialment l’avaluació, obtenint la certificació d’or.

EcoVadis ha avaluat Bidons Egara en quatre categories: medi ambient, pràctiques laborals i drets humans, ètica i compres sostenibles. I enguany ha obtingut una millora respecte a la puntuació global en comparació amb l’última avaluació, una puntuació que reflecteix els esforços de la companyia per a millorar les seves solucions circulars, reduir la seva petjada de carboni, el recondicionament i reciclatge dels residus d’envasos, i la seva eficiència ambiental.

“Treballem dia a dia per millorar l’eficiència dels nostres processos i aconseguir el menor impacte ambiental possible“, assegura Joaquim López, el director gerent de Bidons Egara.

L’empresa va néixer el 1990 i és una de les companyies de referència en l’activitat de la gestió d’envasos metàl·lics, de plàstic i contenidors industrials per al seu recondicionament i reciclatge. Treballen per allargar la vida útil d’aquests productes i contribuir a reduir l’ús de recursos naturals per a la seva fabricació.

“Tota la nostra feina està englobada dins del concepte de l’economia circular. El que fem és recondicionar els envasos perquè puguin ser novament utilitzats el màxim de vegades, evitant el consum de recursos naturals. En l’últim moment, quan ja no poden tornar a ser usats, es trituren i renten i es retorna a l’origen de la matèria per poder fer servir tant el ferro com el plàstic per a fer nous envasos”, destaca López. “Cada bidó que aconseguim recondicionar i reutilitzar és un bidó que no s’ha hagut de fabricar”, ressalta López, que assegura que els bidons i contenidors recondicionats “no perden les seves propietats”. “Tenen les mateixes seguretats i condicions de transport i emmagatzematge del producte”, afirma.

López indica que entre els seus clients hi ha empreses de sectors molt diferents. “El nostre camp d’actuació és molt ampli. Podem treballar amb qualsevol empresa que consumeixi envasos tant en el sector químic com el petrolífer, d’olis, tintes, adhesius… L’única línia que no toquem és la d’alimentació”, detalla.

El director gerent de Bidons Egara reconeix que la indústria encara té dubtes sobre aquest tipus d’envasos, però considera que les coses van canviant de mica en mica i que cada cop hi ha més empreses sensibilitzades que aposten per sistemes de reutilització. En aquest sentit, el director gerent de Bidons Egara també agraeix l’acompanyament i suport rebut per Banc Sabadell. “Han sabut entendre el nostre negoci i sempre ens han ajudat a tirar endavant els nostres projectes sostenibles”, assenyala. “Una altra entitat potser no hauria valorat tant aquest component, però ells sí perquè també estan implicats en la sostenibilitat”, diu. “Tots dos parlem el mateix idioma”, afegeix.

Reduir la petjada de carboni

En aquest sentit, cal remarcar que la reducció de la petjada de carboni és un dels pilars de Bidons Egara. L’empresa calcula que els seus bidons metàl·lics recondicionats produeixen entre un i dos terços menys d’emissions de CO2 que els convencionals i que els seus contenidors IBC adaptats també produeixen dos terços menys de gasos d’efecte hivernacle.

A més, la companyia està adherida al Programa Acords Voluntaris de reducció d’emissions de CO2 de la Generalitat i ha substituït el consum de gas interior de la planta per l’ús d’una caldera de vapor, utilitza un rentador de gasos i ha canviat tota la lluminària per leds. Entre altres mesures, també ha passat a usar pintures amb base a l’aigua per al tintat dels bidons, s’abasteix d’aigua a través d’una planta fisicoquímica i amb un evaporador final i reutilitza les aigües per a rentatge.

Una càtedra d’investigació

La sostenibilitat és, doncs, una de les claus de Bidons Egara, però una altra pota molt important de l’empresa i que, d’alguna manera, EcoVadis també ha reconegut amb aquesta certificació d’or és la responsabilitat social corporativa.

Des de Bidons Egara creuen plenament que “si una empresa té uns resultats, el que és més lògic és que els reinverteixi en la societat” i per això el 2005 van crear una càtedra d’investigació en l’àmbit de les patologies visuals en general i la retinosi pigmentària en particular.

Entre altres projectes, la càtedra va presentar aquesta primavera una primera versió del Bastó Egara, capaç de detectar i advertir a l’usuari d’obstacles aeris com ara branques d’arbres gràcies a tres sensors situats en la part inferior del seu mànec, la qual cosa suposa una millora significativa respecte del bastó guia blanc tradicional.

López explica que ja s’està comercialitzant i destaca que “ha tingut molt bona acceptació en el mercat”.

“La part industrial és, per descomptat, molt important, però la part social també. Forma part del nostre ADN”, assegura el gerent de Bidons Egara, que considera que “la medalla d’or d’EcoVadis és un reconeixement a l’aposta que fem per la sostenibilitat i la responsabilitat social corporativa”.

To Top