- La xerrada tindrà lloc el dijous 16 de desembre a les 19 hores i anirà a càrrec de la metge psicoterapeuta especialista en dol i pèrdues, Inma Ferrer
- L’assistència al webinar és gratuïta amb inscripció prèvia en aquest enllaç
Quan estem passant per un procés de dol per la pèrdua d’un ésser estimat, dates especials com el Nadal poden suposar un moment molt delicat emocionalment, més encara en el context en què ens trobem, marcat per la covid. “Les festes nadalenques són molt importants a la nostra cultura. Al seu voltant s’hi crea un ambient que sol ser alegre però que, si has patit la mort d’algú proper, poden esdevenir un estímul dolorós, perquè et fan pensar encara més en qui ja no hi és. Actualment, a més, amb l’agreujant afegit de la pandèmia”, reconeix Inma Ferrer, metge psicoterapeuta especialista en dol i pèrdues per malaltia o mort.
Amb l’objectiu d’oferir recursos d’ajuda per afrontar aquestes dates assenyalades, Inma Ferrer impartirà el webinar És Nadal… i a casa hi ha una cadira buida, una conferència online i gratuïta organitzada per l’empresa de serveis funeraris Àltima, que gestiona el tanatori-crematori ubicat a l’Avinguda del Vallès XXXX de Terrassa. L’acte, que tindrà lloc el proper dijous 16 de desembre a les 19 hores, és gratuït i obert al públic, amb inscripció prèvia accedint a aquest enllaç.
A través d’aquesta conferència, Àltima vol compartir amb les famílies en dol recomanacions útils per fer una bona gestió emocional per afrontar les festes de Nadal, analitzant algunes de les estratègies més habituals que adoptem per protegir-nos del dolor en uns moments especialment delicats.
Per tal de poder aprendre a identificar bé el que ens passa i com abordar-ho, “hem de començar explicant què és el dol en el context concret del Nadal i, també, davant la situació marcada per la pandèmia que estem vivint”, exposa Inma Ferrer. Així mateix, la xerrada analitzarà algunes formes per fer front a aquest dolor i es compartiran pautes per aprendre a gestionar emocionalment el procés de dol. Al final de la conferència, les persones assistents tindran la possibilitat d’intervenir compartint experiències personals o fent arribar dubtes i qüestions. Els comentaris es podran enviar prèviament, en el moment de fer el registre d’inscripció al webinar, o bé deixar-los en el xat el mateix dia l’acte, per ser respostos al final de la xerrada.
Nadal en dol, un dels moments més complicats
Per tot el que simbolitza a la nostra cultura, “el Nadal és una època en què els records i les emocions són presents i es fa complicat combinar l’alegria i l’enyorança. Quan et trobes en un procés de dol, sembla que en aquests dies retrocedeixis tot el que havies avançat”, admet Inma Ferrer. L’especialista, però, afirma que hi ha un seguit de coses que es poden fer per afrontar millor aquestes dates. “Com que són festes que passem amb la família i els amics, és recomanable que la persona en dol comparteixi les coses que li resulten difícils de viure amb aquelles persones amb qui celebrarà el Nadal, per intentar que la celebració sigui més suportable i ajustada al dolor que sent, sense fer sobreesforços”.
Segons Ferrer, són diversos els moments que poden resultar difícils, ja que depèn molt de les circumstàncies, de qui falti i de com se celebressin les Festes: “Quan seiem a taula per al dinar o sopar de Nadal, en què tothom sol tenir el mateix lloc assignat, la pèrdua de la persona estimada es pot fer molt evident. Però també pot percebre’s amb una felicitació o, si la mort és d’un nen, el dia de Reis… ”. Ser conscients, pacients i comprensius amb el dolor de la persona en dol és essencial per ajudar-la. “El millor que podem fer és acompanyar-la, acceptar-la i entendre-la, sense presses ni pressions”.
Àltima, atenció al dol des del primer moment
En l’àmbit de l’ajuda al dol, Àltima compta amb un servei d’atenció integral davant la pèrdua, per acompanyar les famílies que passen per un procés de defunció que és gratuït, personalitzat i anònim, atès per un equip de psicòlegs experts en dol i trauma, que dona suport les 24 hores del dia. A banda, l’empresa funerària col·labora amb diverses entitats de suport al dol –grups d’ajuda mútua, associacions locals, etc.-, així com en projectes educatius – Art i absència- i bibliogràfics –Plataforma Dol, un fons digital que inclou diverses obres relacionades amb la pèrdua-.