Les tècniques en el camp de la Medicina i els tractaments van avançant a un bon ritme i van apareixent noves tècniques per tal de millorar les actuacions als pacients. La tomosíntesi de mama suposa un gran avenç respecte a la detecció del càncer de mama i permet també trobar altres anomalies en aquesta part del cos. Al Centre de Diagnòstic per la Imatge de Terrassa disposen d’especialistes que treballen amb aquesta tècnica.
Tot i que la mamografia és la millor eina de detecció primerenca del càncer de mama actualment, aquesta tècnica supera algunes de les seves limitacions. La tomosíntesi, també coneguda com a mamografia tridimensional (3-D) i tomosíntesi digital, és una tècnica que utilitza un sistema de raigs X de mínima dosi i reconstruccions fetes per ordinador per crear imatges tridimensionals de les mames. Amb la tomosíntesi es procedeix a la captura de múltiples imatges de cadascuna de les mames, podent visualitzar-les des de diferents punts. Les imatges es sintetitzen per ordinador per poder dur a terme un examen tridimensional, que possibilitarà que es minimitzi la superposició dels teixits mamaris que podrien amagar alteracions dels mateixos i es distingeixin, d’entre el teixit normal i la seva superposició, altres tipus de lesions mamàries.
Aquesta varietat d’imatges promou la detecció de petits tumors i possibles lesions a la zona. Si s’agafa a temps el tumor, hi ha més opcions de poder emprar un tractament exitós. Hi ha estudis realitzats que evidencien que explorar les mames amb aquesta tècnica facilita una millora quant a la detecció del càncer de mama i, a més, disminueix les probabilitats que la pacient hagi de repetir algunes exploracions complementàries, en el cas que es trobin anomalies posteriors. Amb les mamografies tradicionals, entre un 5 i un 15% requereixen proves addicionals, com una altra mamografia o una ecografia de mama. La majoria d’aquestes proves acaben sent normals.
La tomosíntesi és una tècnica idònia per tal de detectar de manera primerenca petits càncers de mama que les mamografies convencionals no descobreixen. A més, possibiliten una precisió més acurada de la mida, la forma i la ubicació de les possibles anormalitats que es puguin produir a la zona. També suposa un benefici perquè la pacient haurà de passar per menys proves addicionals, com biòpsies i d’altres. En definitiva, la tomosíntesi ofereix més possibilitats de detectar tumors múltiples i les imatges que s’obtenen de les anormalitats en els teixits són molt més diàfanes.
A l’hora de realitzar una d’aquestes proves, no hi ha d’haver cap variació en comparació amb les mamografies convencionals. És aconsellable, però, que es dugui a terme una setmana després de tenir la regla. En cas d’embaràs, s’ha d’informar convenientment al metge i també al tècnic que s'encarrega de la prova. És una tècnica innovadora molt semblant a la mamografia tradicional, pel que fa a la seva execució. Després que l’ordinador realitzi i sintetitzi les imatges en 3D, els especialistes podran estudiar el cas i emetre un informe més íntegre i exacte.