Contingut patrocinat

“Les franquícies han demostrat la seva resiliència i la seva capacitat de reinventar-se”

M. Eugenia López, responsable del departament de Franquícies i Convenis Pimes de BBVA a Espanya, fa un repàs al sector i detalla els punts forts d’un model de negoci cada cop més en auge

Entrevista a M. Eugenia López, responsable del departament de franquícies de BBVA

El sector de les franquícies a Espanya es troba en un bon moment de salut. Tot i les dificultats que ha generat la Covid-19, el sector ha sabut recuperar-se ràpidament, donant suport principalment a les marques i aprofitant els seus models de gestió i d’operativitat. M. Eugenia López, responsable del departament de Franquícies i Convenis Pimes de BBVA a Espanya, fa un repàs al sector i detalla els punts forts d’un model de negoci cada cop més en auge.

Són les franquícies un model de negoci estès a Espanya?
Efectivament. En l’última dècada ha crescut exponencialment tant el nombre de marques franquiciadores com el nombre d’establiments franquiciats. Sens dubte, analitzant l’evolució des de 2008, veiem com la franquícia s’ha convertit en una opció d’emprenedoria per la qual han optat grups de població afectats per la crisi econòmica. Posteriorment i en els anys de recuperació, el sector s’ha anat professionalitzant i ha estat usat pel teixit empresarial com a vehicle de diversificació dels seus negocis, convertint-se en una part important del comerç al detall. De fet, el sector de les franquícies a Catalunya ha demostrat durant la Covid-19 la seva resiliència i la seva capacitat de reinventar-se.

Quin moment viu el sector tant a Catalunya com a la resta d’Espanya?
Catalunya ha estat una de les zones més afectades per les restriccions durant 2020 i 2021. Tot i això, el sector de les franquícies ha sabut adaptar-se a aquests canvis i ha aconseguit sobreposar-se ràpidament a les dificultats de la pandèmia. El suport que les cadenes de restauració organitzada han donat als seus franquiciats ha permès una major resistència, bolcant-se en l’increment de la venda a domicili. A més, sectors que van ser catalogats com a comerç essencial han tingut un increment d’obertures en aquesta comunitat, tornant, per exemple, l’obertura de supermercats de proximitat. També destaca el creixement en el sector de la fleca, rebosteria i altres productes d’alimentació especialitzada.
D’altra banda, el sector en general viu amb ganes d’afrontar nous reptes i consolidar-se. Les cadenes estan recuperant les xifres de facturació i ocupació precrisi sanitària i, cosa que és més important, estan recuperant els seus plans d’expansió per a continuar el seu creixement. Actualment, a més, estan analitzant noves oportunitats que han sorgit provocades pel canvi en els hàbits de consum durant la crisi sanitària, com ara gestió d’ubicacions/localitzacions, venda a distància (incorporant la part de servei i postvenda), palanques de creixement sostenible i rendible, augment de la digitalització en els seus processos…

Com s’ha comportat el sector davant de la crisi de la Covid-19? Quins sectors han sabut aprofitar la crisi i en quines palanques s’han secundat?
La patronal del sector, l’Associació Espanyola de Franquícies (AEF), és rotunda enfront d’aquesta pregunta i sosté que en els moments de crisi econòmica, com la que hem viscut durant 2020 per culpa de la Covid-19, la taxa d’emprenedoria i diversificació dels negocis dins del sector de les franquícies acostuma a créixer significativament. De fet, i segons dades que maneja l’AEF, en els últims deu anys el nombre d’establiments de franquícies ha augmentat en un 30%, convertint-se en una part important del comerç al detall espanyol.
Durant 2020, el finançament de BBVA al sector s’ha duplicat amb un creixement del 103% en comparació amb el de 2019 i hem signat 35 nous convenis de col·laboració amb importants grups de diferents sectors –alimentació, distribució o serveis, entre altres. Aquesta xifra se suma als prop de 400 convenis de col·laboració signats des que l’àrea de Franquícies naixés el 2016, i a les més de 60 ofertes de valor per a cadenes que comencen la seva expansió a Espanya. En total, la Unitat de Franquícies de BBVA ofereix serveis a més de 500 marques en tot el territori nacional.
Hem observat que hi ha sectors, a més, que estan tenint un millor comportament després de la frenada que ha suposat la crisi sanitària. Per esmentar els més destacats: supermercats i botigues d’alimentació de producte especialitzat, per exemple vegà, sense gluten, delicatessen, porcí, fruiteries… El canvi d’hàbits de consum ha fet que tornem al comerç de proximitat. Destaquen els sectors de fleca-rebosteria, incloent-hi servei de cafeteria, take away, sector de la salut i la bellesa, tractaments capil·lars, depilació làser, estètica, perruqueries, clíniques dentals, fisioteràpia… També és rellevant la resistència de la restauració organitzada gràcies a la venda a distància.

Quins són els principals obstacles amb els quals es troba una petita empresa o un autònom quan decideix emprendre a través d’una franquícia?
Emprendre és igual a incertesa i això financerament implica un major risc Per tant, el primer obstacle quan emprenem és minimitzar aquesta incertesa. Aquesta és la clau del sistema de franquícies. Es tracta d’emprendre de forma acompanyada, amb un model de negoci testat, amb un estudi de mercat que preveu el comportament de l’establiment en els exercicis futurs, amb un pla empresarial que ajuda al franquiciat a tenir una idea de quan es produeix la recuperació de la inversió, amb una ajuda en l’elecció de localització, contractació de personal, gestió de proveïdors, model de relació amb els clients i sobretot a l’empara d’una marca coneguda en el mercat.

Quines solucions pot aportar una entitat financera com BBVA al sector de les franquícies?
Des de 2018, BBVA disposa d’una àrea dedicada a franquícies amb especialistes repartits per tot el territori espanyol. Tots ells treballen de forma centralitzada en tot allò relatiu a la gestió i finançament d’aquest tipus de negocis i es converteixen en interlocutors únics amb les marques. D’aquesta manera, l’equip respon amb agilitat davant les possibles demandes i adquireix un coneixement més exhaustiu de la franquícia i del sector en el qual opera.
Cada sector i cada tipus d’establiment té unes necessitats diferents i, per això, BBVA disposa d’un ampli ventall de solucions que ajuden a desenvolupar tota mena de franquícies. El nostre camí cap a la transformació digital dut a terme fa anys juntament amb la innovació i la nostra aposta ferma per la sostenibilitat són elements decisius perquè els franquiciats optin finalment per nosaltres per al desenvolupament de les seves idees.

Quins creu que són els reptes a futur del sector de les franquícies?
El principal repte és la seva adaptació als nous hàbits de consum aprofitant les oportunitats que brindarà el mercat com la disponibilitat de noves ubicacions, amb focus en dos pilars fonamentals: la digitalització, no només vendre a distància sinó donar tot el servei de venda i postvenda a través de canals digitals, i la sostenibilitat com a palanca per a créixer d’una forma rendible i respectuosa amb el medi ambient.

Quines previsions de creixement esperen per a 2022?
En els pròxims anys, preveiem una major concentració en el sector. Creiem que grans grups franquiciadors començaran a comprar petites cadenes amb models reeixits de negoci, donant pas a les fusions.
Així mateix, preveiem que marques reeixides estrangeres puguin aterrar al nostre país amb l’objectiu d’expandir-se.
A més, creiem que es reprendran els plans d’expansió, implementant-los aquest 2021 i els pròxims anys. En les crisis que hem viscut i que han estat ocasionades per un factor extern, les oportunitats en el sector de les franquícies han sorgit i han provocat una reinvenció dels models de negoci i de la distribució.

To Top