En un món on el canvi és l’única constant, les empreses s’enfronten al repte d’adaptar-se i evolucionar per continuar sent rellevants. En aquest context, BBVA va organitzar una taula rodona que va girar entorn del concepte Binnovation, la combinació d’Innovació i Talent per al creixement i l’èxit. Celebrada en la Barcelona New Economy Week (BNEW), es van reunir destacats líders de diferents sectors per explorar com aquestes dues forces poden col·laborar per determinar el futur de les organitzacions.
Moderada per Yolanda Martínez Bajo, directora de Talent i Cultura de BBVA a Espanya, el col·loqui va comptar amb Sacha Michaud, cofundador de Glovo; Toni Segarra, director creatiu i soci fundador d’Alegre Roca; i Joan Roca, el reconegut xef i propietari del Celler de Can Roca. Amb visions empresarials diverses, cadascú va oferir una perspectiva única sobre la rellevància de la innovació i el talent per afrontar els desafiaments actuals.
La innovació com a motor de canvi
Des del primer moment, va quedar clar que la innovació és més que una simple estratègia; és una necessitat. Yolanda Martínez Bajo, amb la seva àmplia experiència en el sector financer, va obrir el debat amb una pregunta: “És la innovació i el talent un binomi guanyador?”.
En aquest sentit, Sacha Michaud va destacar que la tecnologia està al cor de la seva empresa, Glovo. “Tot el que fem és tecnològic”, va declarar, subratllant que adaptar-se al que els usuaris realment busquen és crucial per mantenir-se competitius. Per a ell, la innovació no és una opció; és un imperatiu diari.
Toni Segarra també va assenyalar que no n’hi ha prou amb ser innovador. “La clau és oferir un valor que faci que els clients triïn la teva marca”, va explicar. En un mercat tan saturat, la diferència rau en la capacitat de les marques per establir connexions emocionals amb els seus clients.
Per la seva banda, Joan Roca, conegut per la seva creativitat culinària, va aportar una altra perspectiva al debat. Va parlar sobre la importància de desenvolupar l’apartat tecnològic de les empreses per poder augmentar encara més l’experiència dels, en el seu cas, comensals. “Nosaltres estem treballant en ulleres de realitat virtual per poder aportar una experiència única als clients en provar els nostres plats”, va exposar.
Talent: el cor de l’organització
La conversa va girar cap al talent, un aspecte fonamental que no es pot ignorar. Yolanda Martínez Bajo va destacar el compromís de BBVA per atreure i mantenir les millors persones al seu equip i va subratllar la importància de la meritocràcia i la diversitat.
Sacha Michaud va afegir que cada membre de l’equip ha de sentir-se part d’una missió més gran. “És crucial que tothom senti que aporta alguna cosa, que no són només un número a l’empresa”, va dir. Aquesta cultura inclusiva és essencial per motivar els empleats i fomentar la col·laboració. Motivació a la qual també va apuntar Segarra indicant que si no es dota de llibertat, confiança i condicions econòmiques “és difícil que tinguem la matèria primera necessària per construir aquestes cultures simbiòtiques que cal construir”.
Joan Roca també va subratllar que la satisfacció dels empleats és clau per oferir un servei excel·lent. “Perquè la cadena d’emocions no es trenqui, tant el client com l’empleat han de ser feliços”, va explicar.
Mirant cap al futur
A mesura que la conversa avançava, el concepte de Binnovation, com a idea de la Innovació i el Talent com a pilars del creixement empresarial, va anar prenent forma. Yolanda Martínez Bajo va concloure que el futur de les empreses dependrà de la seva capacitat per combinar talent i emocions en un món digital, deixant clar que, malgrat els avenços tecnològics, la relació humana continua sent essencial.
Sacha Michaud va donar suport a aquesta idea, subratllant que el llegat de les empreses resideix en el talent que desenvolupen. “El nostre llegat no serà la tecnologia, sinó les empreses que crearan els mateixos empleats de Glovo”, va declarar, instint a tothom a posar el desenvolupament humà al centre de les seves estratègies.
En aquesta direcció, Joan Roca també va apuntar a mirar al futur “amb la tradició però amb la inspiració global”. A més, Toni Segarra va recordar que les empreses han d’esforçar-se per establir vincles emocionals amb els seus clients per tenir èxit en el futur. “Sense una connexió autèntica, és difícil destacar”, va advertir.
La conclusió de tots ells va quedar clara: sense un equip fiable i integrat darrere, és impossible que una empresa sigui capaç d’avançar només amb l’evolució tecnològica. Establir uns serveis centrats en beneficiar el client ha resultat ser la clau de l’èxit per a moltes empreses, on han utilitzat les novetats tecnològiques per apropar un producte o servei als usuaris d’una manera única i innovadora capaç d’oferir noves experiències.
ÉS IMPORTANT TENIR ENTITATS FORTES I SOLVENTS QUE APOSTIN PER LA INNOVACIÓ
Resulta indiscutible que la innovació, impulsada especialment pels avenços tecnològics, és un pilar fonamental de l’èxit empresarial. No obstant això, una aposta decidida per la innovació requereix una forta inversió en recursos i talent, cosa que en qualsevol sector només organitzacions amb una base sòlida i una estratègia clara poden afrontar. En el cas del sector financer, és important tenir entitats fortes i solvents que apostin per la innovació.
BBVA, amb els seus 167 anys d’història, és un clar exemple de com la innovació ha estat clau per consolidar-se com una de les entitats líders en el seu sector, anticipant-se contínuament a les noves tendències. L’aposta per la innovació i el talent ha permès a l’entitat, a més de créixer, oferir la millor experiència als seus clients, sorprenent amb noves funcionalitats i garantint la màxima seguretat en cada interacció.
Yolanda Martínez Bajo, directora de Talent i Cultura de BBVA a Espanya, destaca que “al llarg de la meva trajectòria a BBVA he vist com la innovació ha transformat el sector financer, i nosaltres sempre ho hem viscut com una oportunitat”. Aquest compromís de l’entitat es reflecteix en la inversió anual que realitza BBVA, que ascendeix a més de 1.000 milions d’euros a Espanya, més de 3.000 milions a nivell global. I és que, per a la directora de Talent i Cultura de BBVA a Espanya, estar a l’avantguarda de la innovació requereix una inversió significativa, ja que la tecnologia és fonamental per poder adaptar-se a les noves demandes del mercat i “avançar de manera confiada cap a un futur ple d’oportunitats”.
No obstant això, la tecnologia, per si sola, no és suficient per mantenir un avantatge competitiu. El veritable diferencial rau en el talent humà que sap com aprofitar aquestes eines tecnològiques. Per a la directora de Talent i Cultura de BBVA a Espanya, aquesta és la raó de ser de l’àrea que dirigeix. “A BBVA hem integrat moltes cultures, som la suma de moltes entitats, però sempre hem tingut una màxima: la de treballar per atraure i fidelitzar el millor talent”, assenyala. Aquesta màxima s’ha posat especialment de manifest a Catalunya, on la integració d’entitats com CatalunyaCaixa i Unnim s’ha basat en la competència professional i el mèrit. De fet, prop del 80% de la plantilla de l’entitat a Catalunya prové d’ambdues entitats.
Per a BBVA és essencial fomentar espais on els empleats tinguin la possibilitat de créixer tant personalment com professionalment. Segons Yolanda Martínez Bajo, aquest enfocament ha permès a l’entitat atraure i fidelitzar els millors professionals. No obstant això, subratlla que la veritable clau per a l’èxit futur no és només dominar la tecnologia, sinó ser capaç de connectar aquesta tecnologia amb les persones. “El futur no serà només d’aquelles companyies que dominin la tecnologia, serà d’aquelles que sàpiguen connectar talent i emocions en un món cada vegada més digital”, reflexiona. Aquesta afirmació posa de manifest que el lideratge empresarial del demà estarà en aquelles empreses que aconsegueixin unir innovació tecnològica i el millor talent.