Carrer de l’Església (1991-2024)
Per a qui no en tingui notícies, aquest edifici que es contempla a la imatge d’avui, és la Casa Marià Ros. Es va bastir l’any 1873, amb la intervenció de Miquel Curet i Roure, arquitecte a qui es va encarregar un estudi per la planificació i ordenació de l’antiga trama urbana de la ciutat. La finca està situada entre el carrer de l’Església i el del Portal Nou. Consta de planta baixa i dos pisos.
Fotos: Arxiu Diari de Terrassa i Nebridi Aróztegui
Fetes les presentacions i establerts alguns paràmetres tècnics, no gaire, toca fer una mica de comparativa entre les dues instantànies, la d’ara, feta a l’estiu, i la més antiga, que és de 1991, any de la independència de la República d’Uzbekistan.
Un dels detalls que sobresurten és l’estat de l’habitatge que hi ha a la part esquerra de la Casa Marià Ros. En els baixos, com es comprova a la imatge més vella, llavors hi havia un local comercial. Ara, està tancat i barrat i algú ha pintat la paraula “llibertat” en color groc. Les persianes, tancades a les dues fotos, són molt semblants o exactes a les que es poden visionar a la Casa Marià Ros. Podria ben ser que el mateix proveïdor els hi ha encolomat als propietaris. O potser eren el mateix.
Era la residència
No s’ha profunditzat sobre que eren els Ros. Es va publicar a aquest diari que aquesta casa “era la residència dels propietaris del vapor situat just al costat, el Vapor Ros. L’últim dels Ros a habitar la casa senyorial va morir en 1958”. Va ser durant un temps la seu del casal d’avis Anna Murià i ha acollit alguns rodatges cinematogràfics, algun amb Mario Casas de director. No tant en desús, doncs.