Ahir i Avui

De noms excessivament llargs que ningú deia

Ho deixen ben clar les lletres que es poden llegir a l’edifici que ens mostra la imatge més vella de les dues: “Hogar del Pensionista de la Seguridad Social”. És, doncs, un testimoni d’altres temps, amb títols de persones, associacions o entitats administratives amb molta pompa, com si fos obligatori que fossin noms molt llargs, per oblidar-los de seguida.

Fotos: Arxiu Diari de Terrassa i Alberto Tallón

No recordem ni tampoc farem memòria de quan es va fer el canvi cap a Casal Cívic, però s’ha d’admetre que es tracta d’una denominació més directa, molt més curta i menys ampul·losa. No sabem si calia posar aquells noms que més aviat semblen nom, primer cognom i segon cognom, tot en un. Noms, diguem-ho clar, grandiloqüent que, a l’hora de la veritat, ningú feia servir completament.

Algú deia, “quedem demà al “Hogar del Pensionista de la Seguridad Social”, als voltants de les onze”? Ho dubtem. Apostaríem que els que quedaven deien, “ens veiem demà a l’Hogar, a les onze per fer la partideta”. O, per fer-ho més curt, “nois, demà a les onze, dòmino a l’Hogar”.

Sigui com sigui, la realitat és que les dues fotografies ens mostren panorames ben distints, especialment es nota que tot ha variat en la fotografia més actual, amb arbres i altres elements que ja no deixen veure l’edifici.

To Top