Terrassa

El ple aprova el Pla Director de Comerç que contempla 49 accions fins a 2027

PSC i ERC s’han abstingut perquè creuen que al document li falta més concreció

Ple de Març de l'Ajuntament de Terrassa / Nebridi Aróztegui

El ple de Terrassa ha aprovat aquest divendres el Pla Director de Comerç de Terrassa, que marca l’estratègia a seguir davant els principals reptes que afronta el sector. El document conté 49 accions dividides en tres línies de prioritat en el període 2025-2027. 

Així, 13 d’aquestes accions tenen prioritat 1 datades per 2025, 18 tenen prioritat 2 amb data 2026 i 18 més tenen prioritat 3 i queden per a 2027. El pla inclou propostes com desenvolupar una plataforma digital que agrupi la informació de l’oferta cultural, comercial i turística, potenciar la comunicació amb l’Ajuntament, ampliar els horaris de neteja, millorar l’enllumenat públic, i incrementar la presència policial. També estableix la creació d’una finestra única municipal d’atenció al comerç, actuar sobre els locals buits per evitar la degradació d’espais comercials, i organitzar unes jornades o uns premis anuals del sector.

D’altra banda, la intenció és transformar els Mercats Municipals en espais on convisqui l’alimentació, la gastronomia, la cultura i el comerç.

Per al tinent d’alcalde i regidor de Comerç, Xavier Cardona: “és una peça clau al costat de la política industrial, de la innovació, de la universitat, del turisme, de la qualitat de vida i també de la projecció exterior de Terrassa”. A més, del comerç el pla inclou també la restauració, els mercats i les fires, “una quarta part del total de la nostra ciutat que hem de cuidar i posicionar de cara al futur perquè ens hi juguem molt”, ha subratllat Xavier Cardona.

“Tot fa ciutat, sens dubte que sí, però el comerç i la restauració són claus per donar vida a la ciutat, els nostres carrers i places, i per donar servei a la ciutadania”, ha dit el tinent d’alcalde.

La regidora del PSC, Carlota Menéndez Plans, ha anunciat l’abstenció del seu grup i ha estat crítica amb el fet que el pla prevegi esperar al 2026 per actuacions com la plataforma digital.  També que no hi hagi una data de finalització marcada ni una despesa quantificada per cadascuna de les accions.

“Si resulta que a la diagnosis s’han detectat mancances en la digitalització i tecnificació, cal esperar el 2026 per desenvolupar un pla de formació? Cal esperar el 2026 per engegar la creació de l’Observatori del Comerç?”, ha qüestionat Carlota Menéndez.

En aquest punt, el tinent d’alcalde Xavier Cardona ha defensat que “és un pla que és revisable i que tindrà mecanismes de control” i ha assegurat que les accions han estat ordenades d’acord amb els agents implicats “d’una forma ordenada i realista”.

També des de l’oposició, el regidor republicà Pep Forn ha considerat que no s’ha comptat amb la participació dels veïns i veïnes i que és un pla de dinamització més que un pla director perquè li falta “el vessant social i comunitari que ha de tenir el comerç”. Forn ha lamentat que no s’hagi convidat, entre altres, “els sindicats o l’institut Montserrat Roig, quan es parla de formació”.

Es tracta d’un document elaborat a través d’un procés tècnic, col·laboratiu i participatiu d’un conveni de col·laboració entre l’Ajuntament i la Cambra de Comerç de Terrassa. En l’elaboració del pla també hi han participat la Cecot, Pimec, a banda del Gremi Hostaleria de Terrassa i comarca i les associacions de comerciants.

El partit d’extrema dreta de Vox, per veu de Mireya Navarro, ha criticat les abstencions dels grups d’esquerres acusant-los de ser “hostils a la petita empresa” per voler esperar “més” per aprovar-lo.

El punt a l’ordre del dia s’ha aprovat amb els vots a favor de l’equip de govern (Tot per Terrassa i Junts), PP i Vox, i les abstencions del PSC i ERC.

To Top