Terrassa

La reforma a la Masia Freixa es redimensiona

Les obres de la primera fase, amb un pressupost d’1,8 milions, començaran després de la Fira Modernista i han d’estar enllestides en poc menys d’un any

El projecte ha de permetre posar al dia l’edifici modernista i projectar-lo encara més com a icona turística de la ciutat. / NEBRIDI ARÓZTEGUI

L’Ajuntament de Terrassa ha redimensionat el projecte inicial de la reforma a la Masia Freixa per complir els terminis del fons Next Generation. Els fons, concedits pel Ministeri d’Indústria i Turisme amb recursos europeus Next Generation, requerien que les obres fossin executades en un termini que el consistori considera inviable.

El tinent d’alcalde de Projecció de la Ciutat i regidor de Turisme Joan Salvador ha explicat aquest dimecres en una reunió de treball amb els mitjans que en el moment d’anunciar-se la concessió de la subvenció que finança el 100% dels treballs, ja havia transcorregut un any des de l’inici de la convocatòria, fet que només deixava catorze mesos per complir amb els plaços. La subvenció del Next Generation exigeix sí o sí acabar les obres el 31 de març de 2026. “No quedava temps material per dur a terme el projecte amb els tempos marcats”, ha assegurat Joan Salvador.

La decisió de l’Ajuntament de Terrassa ha estat redimensionar la primera fase d’obres, deixant-la en un 60% del previst inicialment. Això significa que aquesta fase d’obres queda amb un pressupost d’1.859.005,93 euros. Posteriorment, hi haurà una segona fase valorada en 1.140.733,69 euros, per la que encara s’ha de buscar finançament.

El retard del ministeri espanyol feia pensar que segurament s’allargarien els temps per executar l’obra, però Europa no ha cedit. “A partir d’aquí hi ha hagut un daltabaix de reunions amb la Generalitat, amb la federació de municipis, amb el ministre Hereu, per decidir com fer-ho”, ha dit Salvador. “Tothom ens deia que no deixéssim perdre el projecte, però ningú ha mogut la data”, ha reblat. Joan Salvador ha destacat que, malgrat tot, hi ha una molt bona entesa amb el ministeri de Turisme del català Jordi Hereu.

Obra a tot gas

La fase 1 del projecte es troba ara en el període d’avaluació de les sis ofertes d’empreses constructores que ha rebut l’Ajuntament. Tot el procés de licitació s’ha hagut d’agilitzar, per tal que un procés que normalment hagués durat 6 o 7 mesos, estigui decidit en dos. Segons Joan Salvador, s’estima que les obres comencin després de la Fira Modernista de Terrassa, al maig. “Per tant, hem hagut de posar sobre la taula què som realment capaços de fer des de mitjan maig fins a 31 de març de 2026”, va afirmar Salvador.

Per això, l’Ajuntament ha demanat a les sis empreses que s’han presentat a la licitació, “jornades dobles, treballar caps de setmana, per poder assumir el termini”. El nom de la constructora a la qui s’adjudiqui les obres es donarà a conèixer durant l’abril.

En la primera fase s’hi duran a terme “les parts més espectaculars i atractives visualment”, mentre que s’ha deixat per a més endavant totes aquelles intervencions relacionades amb l’eficiència energètica i el mobiliari. Hi haurà nous espais visitables i una museïtzació del menjador, on en futur es podrà posar el mobiliari original.

La primera fase, que està valorada en 1,8 milions, inclourà la creació d’elements per a usos turístics, actuacions de seguretat estructural i impermeabilització, restauració de fusteries de les plantes primera i segona i les de pitjor en estat en planta baixa, restauració d’una porta corredissa interior, restauració de paviments, revestiments i falsos sostres, adequació de la torre de guaita, la sala de dipòsits i la vista al sota cobert per a una millor experiència turística, la millora de l’accessibilitat amb un bany adaptat, senyalística i realitat augmentada, la instal·lació de boques d’incendis i un sistema d’alarma. També es pintarà la façana de la masia i s’instal·larà la il·luminació museística LED interior.

Durant tot aquest procés, es prioritzarà la restauració, respectant el material original i evitant tant com es pugui la substitució.

Seran poc menys d’un any d’obres. I tot i que des de l’Ajuntament esperen que la rehabilitació de la Masia Freixa en aquesta fase pugui estar enllestida per la Fira Modernista del 2026, reconeixen que serà molt just perquè es tracta d’una reforma molt important. S’espera que es doni una possible pròrroga de tres mesos, però encara està pendent d’aprovar.

Segona fase, sense data

La segona fase tindrà un termini de 8 mesos, però caldrà buscar recursos per tal d’executar-la i encara no té data. Aquesta inclourà la substitució de vidres simples en les fusteries exteriors i la restauració d’aquestes, la restauració de la resta de fusteries interiors i armaris, inclosos vidres emplomats, l’aplicació d’un hidrofugant en coberta, l’aïllament en sota coberta, la instal·lació de l’aerotèrmia, la de les plaques solars al casal cívic de Ca n’Aurell, situat a uns 300 metres de la Masia Freixa, la il·luminació ornamental exterior, la telegestió de les instal·lacions per reduir consums i la pintura de la façana d’edificis de serveis. I també la recuperació i instal·lació del mobiliari original valorada en 123.050 euros. “Això últim, encara que ens haguessin estirat el termini, quedava supeditat al fet que aquests mobles es troben a Barcelona i fins que la propietària no falti, no els anirem a recollir”, ha matisat Salvador.

Oficina de Turisme, a la Casa Soler i Palet

El començament de les obres suposa que s’hagin de traslladar els serveis que hi ha ara mateix a l’edifici. Així, l’Oficina de Turisme es mourà fins a la recepció de la Casa Soler i Palet, on hi ha Cultura. La intenció és traslladar el Síndic municipal de Greuges al Vapor Gran, i s’està estudiant un espai adequat pel personal d’oficina vinculat a l’àrea de Turisme i de Solidaritat.

Nous espais visitables

El projecte busca enriquir l’experiència dels visitants mostrant-los espais que, fins ara, no formaven part de la zona oberta al públic.

Vista interior de la coberta original: Les actuacions de la primera fase permetran als visitants conèixer parts inaccessibles fins ara. Es faran visibles el doble sistema de cobertes de la joia modernista i una part de les voltes des de dins.

Pujar fins a dalt de la torre de guaita: Una de les novetats serà poder pujar fins a dalt de la torre de guaita. Així es podrà accedir a la torreta en grups reduïts. Actualment, la barana no arriba fins al final, impedint pujar-hi.

Sales immersives amb tecnologia: Hi haurà dues sales immersives. Una dedicada a la “Terrassa Industrial i el Modernisme” i l’altra a “Muncunill, l’arquitecte organicista” que reconvertí la quadra tèxtil en l’habitat familiar.

Accessibilitat per a tothom: La reforma aposta per la creació d’un lavabo adaptat, una rampa d’accés i nova senyalística. També es preveu fer possible una experiència amb realitat augmentada.

Un element destacat en el que s’actuarà és la torre, es reproduirà la barana original per permetre pujar fins a dalt / NEBRIDI ARÓZTEGUI

Rehabilitació d’una joia

En la primera fase es faran actuacions estructurals, d’impermeabilització i restauració de fusteries. Deixant el gruix de l’eficiència energètica pel futur.

Reparació d’esquerdes i humitats: En l’àmbit de l’estructura el projecte segellerà esquerdes de l’escala i de sota la coberta. També es preveu actuar en el sostre de la primera planta, que la humitat ha fet malbé.. Així mateix, s’impermeabilitzaran terrasses i balcons i es farà una renovació de connexions de sanejament i fontaneria.

Finestres i fusteries: La cobertura escup l’aigua cap a fora i això també fa que la fusteria de les finestres, especialment de la primera planta, hagi quedat molt malmesa, de manera que s’hi actuarà. També es restaurarà la porta corredissa interior, i es reobriran dues finestres que havien estat segellades.

Paviments, revestiments i falsos sostres: Es realitzarà la restauració dels paviments, revestiments i dels falsos sostres que tindran un nou aïllament. En la segona fase es millorarà, per exemple, el sistema de calefacció per aerotèrmia, reutilitzant el sistema de radiadors.

La fusteria i les finestres són elements que es rehabilitaran durant la primera fase / NEBRIDI ARÓZTEGUI

To Top