Terrassa

El Comitè de Residus visita la nova seu d’Eco-Equip a Terrassa

A la trobada es van repassar iniciatives com la campanya que es durà a terme a bars per fomentar la selecció del vidre

Moment de la sessió d'aquest dilluns

El Comitè de Residus i Neteja Viària de Terrassa va visitar aquest dilluns les noves instal·lacions d’Eco-Equip. En la sessió es van detallar les actuacions realitzades per l’empresa municipal i el servei de Medi Ambient.

El tinent d’alcalde de Territori i Habitatge, Xavier Cardona, va presidir la primera reunió de l’any del Comitè de Residus i Neteja Viària, que es va celebrar a les noves instal·lacions de l’empresa municipal Eco-Equip, situades al carrer d’Esla, 34.

En aquesta sessió es van explicar les actuacions realitzades durant el 2024 i les que ja s’han iniciat i hi ha previstes per aquest 2025. Aquest comitè, creat al 2021 i adscrit al Consell local de Medi Ambient, està integrat per una àmplia representació de la ciutadania, dels agents socials, ambientals i econòmics, dels grups polítics i del govern municipal.

Per a Xavier Cardona, aquest òrgan respon a la voluntat municipal “de buscar consensos amb la ciutadania i amb les entitats, escoltant els diferents punts de vista, per captar les diferents sensibilitats i continuar treballant fermament en el tema dels residus”, que implica a tothom “i en el que cal seguir avançant”.

En el decurs de la sessió, es van detallar i destacar les actuacions realitzades per l’empresa municipal Eco-Equip i el servei municipal de Medi Ambient, com ara la campanya de recollida de fulles amb bosses compostables i l’increment de serveis de residus, concretament de paper i cartró, durant la campanya de Nadal; la millora de servei de recollida de mobles abandonats al carrer, “que s’ha reforçat duplicant els equips que ha permès incrementar la freqüència”, o l’arribada d’un camió elèctric de petites dimensions (Goupil) per facilitar el buidatge de papereres.

Papereres d’envasos

També es van repassar iniciatives com la instal·lació de papereres d’envasos com a prova en algunes places; l’ampliació de la xarxa de contenidors de recollida d’oli en cinc unitats més; la instal·lació de proteccions de contenidors per evitar el bolcatge per part dels senglars, la neteja dels 6.000 contenidors de la ciutat i la renovació dels vinils a totes les bateries de les diferents fraccions, així com la renovació dels pals de totes les parades de la deixalleria mòbil.

A Terrassa hi ha instal·lats 6.000 contenidors municipals / ALBERTO TALLÓN

Pel que fa a les iniciatives endegades aquest any, es van explicar la campanya de neteja viària i residus “Terrassa T’estimo”, als barris, que es va iniciar al febrer a Vilardell; i la campanya que Ecovidrio i l’Ajuntament faran per sensibilitzar a tots els establiments d’hostaleria, restauració i cafeteries “sobre la importància de fer una correcta selecció del vidre que inclou posar a disposició contenidors per la fracció vidre”.

En la trobada també es va explicar la proposta de reformes a la deixalleria de Can Casanovas, “que suposaran una millora en la seguretat, la senyalització i la creació d’un espai per dur a terme la reutilització de materials per part d’entitats socials”

Un dels punts destacats de la sessió va radicar en l’explicació de en quin punt es troba la tramitació de la subvenció atorgada per l’Agència de Residus de Catalunya (de 116.902,69 euros) per implantar el sistema d’alta eficiència de contenidors tancats als barris de Can Palet de Vista Alegre, Can Gonteres i Vista Alegre, que té un cost previst de 328.700 euros. Pel que fa a implantació del sistema, el tinent d’alcalde Xavier Cardona va comentar que “la previsió es poder comprar els materials i equipaments necessaris gràcies a l’acord marc del Consorci de Residus del Vallès Occidental, amb la finalitat de que aquest nou sistema es posi en marxa aquest any”.

En la trobada també es va explicar la proposta de reformes a la deixalleria de Can Casanovas, “que suposaran una millora en la seguretat, la senyalització i la creació d’un espai per dur a terme la reutilització de materials per part d’entitats socials”.

L’índex de recollida

Actualment l’índex de recollida de residus a Terrassa és del 44,74%, superant la mitjana comarcal i de ciutats grans com Barcelona, Hospitalet de Llobregat, Badalona o Sabadell.

Segons l’Agència de Residus de Catalunya de la Generalitat, Terrassa és la ciutat de més de 100.000 habitants amb el millor índex de recollida selectiva i menor generació de residus, amb una generació de residus habitant de 0,99 kg/habitant/dia. L’Ajuntament, però, afirma que “cal seguir per assolir el repte de complir amb els percentatges que marca la Unió Europea: 55% per al 2025, 60% per al 2030 i 65% per al 2035”.

To Top