Diners

La Cecot rema a favor del català

La patronal amb seu a Terrassa és una de la trentena d’entitats promotores de “Català per a tothom”, una campanya per universalitzar l’accés a la llengua i incrementar-ne l’ús

Fotografia de grup dels impulsors del moviment amb el president de la Cecot, Xavier Panés, a primera fila

Una trentena d’entitats s’han unit per reclamar al Govern la creació de 80.000 noves places de cursos per aprendre català. En concret, volen passar de les 120.000 places que l’executiu ofereix cada any a les 200.000, i així garantir que els més de 2 milions de persones que volen aprendre la llengua ho puguin fer durant els pròxims deu anys. Per això, han impulsat una campanya que proposa mesures per universalitzar l’accés al català i revertir el retrocés en l’ús social de la llengua. Les actuacions estan organitzades en tres eixos: l’escola, els barris i la feina, i han estat impulsades per entitats de diferents àmbits, com patronals, representants del teixit associatiu i veïnal i membres del moviment educatiu i en defensa de la llengua.

La campanya “Català per a tothom. A cada barri, a cada escola, a cada feina” proposa incrementar en 30.000 les places destinades al Consorci per a la Normalització Lingüística; 30.000 places més en el marc d’un programa en centres de treball perquè treballadors, empresaris i autònoms puguin aprendre català a la feina; i 20.000 places més a les escoles per als més de 400.000 pares i mares nascuts fora de Catalunya que tenen els seus fills matriculats en centres educatius catalans.

En tot cas, els impulsors asseguren que els cursos formals no permetran arribar a tots els barris, escoles ni llocs de treball, i per això s’han compromès a impulsar accions des de la societat civil. Entre les mesures que proposen hi ha la creació de centenars de grups per aprendre català entre veïns, famílies i companys de feina o la recollida de signatures per exigir al Govern l’increment de places.

Les entitats consideren que aquest repte no és “només de les entitats o de les administracions” sinó que és una “missió col·lectiva” que necessita una “aliança de país”. “Som aquí per anunciar un moviment musculat on tot el país hi ha de ser present, amb el català com a columna vertebral”, va reivindicar en l’acte de presentació Maria Maians, una de les portaveus de la campanya.

Una de les entitats promotores del moviment és la Cecot, que vol fer èmfasi del seu compromís amb l’ús, defensa i promoció de la llengua catalana en els entorns professionals i empresarials “per considerar-la un element clau del nostre patrimoni social i cultural”.

L’any 2014 l’organització multisectorial va entrar a formar part del Cens d’entitats de foment de la llengua catalana que agrupa fundacions i associacions que duen a terme activitats per fomentar el català, entenent aquest foment com la realització d’activitats que promouen actituds positives envers el català o tendeixen a incrementar-ne el coneixement o l’ús entre la població en general o en col·lectius contrets. “I en aquest àmbit sempre hem tingut una actitud proactiva, ja sigui a través de recull de lèxic i vocabulari sectorial en català elaborat de la mà del CNL ara ja fa més de vint-i-cinc anys, distribuit a través de gremis i associacions professionals; ja sigui elaborant guies, programes formatius o de construcció d’equips en català, jocs interactius, i, darrerament, càpsules audiovisuals”, va explicar Xavier Panés, president de la Cecot durant l’acte de presentació de divendres.

L’entitat té tots aquests recursos, eines i instruments per fomentar l’ús del català en el sector empresarial recollits al Portal del Català a l’empresa.

To Top