Cultura i Espectacles

Amics de les Arts vol rellançar les exposicions de pintura

Amics de les Arts estrena dissabte l’exposició “Josep Amat: Vivències”, segona mostra dins del “Cicle grans artistes”, que es podrà veure fins al 20 de març a la sala Salvador Alavedra. En parlem amb Josep Guindo i Ricardo Alavedra

Dos instants del muntatge de l’exposició, a Amics de les Arts / ALBERTO TALLÓN

Amics de les Arts inaugura avui, a les 18.30 hores, la que serà una de les cireretes de la temporada artística a Terrassa: l’exposició “Josep Amat: Vivències”.

Josep Amat Pagès (Barcelona 1901- 1991) va ser un paisatgista urbà i rural. De fet, les terrasses de les cases on Amat va viure amb la seva família eren molt bons llocs per pintar i també per ser pintats (com es pot apreciar).

Tanmateix, “el punt clau és que més de la meitat són obres inèdites, mai vistes prèviament”, explica Ricardo Alavedra, part d’aquesta nova etapa de gestió de la Sala Alavedra, d’Amics de les Arts, juntament amb Josep Guindo.

“La baronessa Thyssen ha estat informada de la celebració d’aquesta exposició”, explica Guindo. De fet, Carmen Thyssen-Bornemisza és una de les grans col·leccionistes d’Amat. Tant és així, que en haver adquirit diversos quadres en els darrers anys, ha revalorat el preu de la seva obra.

No es descarta que en el futur Museu Thyssen que s’establirà a Barcelona, s’arribi a configurar una sala en exclusiva dedica a Josep Amat (amb el fons adquirit per la baronessa).

Així mateix, la comissària de l’exposició, Assumpció Cardona Iglesias, explica: “La pintura d’Amat és un reflex del goig de viure, concepte que comparteix amb els pintors fauvistes”.

Dos instants del muntatge de l’exposició, a Amics de les Arts / ALBERTO TALLÓN

I afegeix: “Els problemes, contratemps i pèrdues de la seva vida, Amat no els tradueix en drama en la seva pintura, sinó que la vehicula per representar els moments de plenitud”.

Des de la tardor de 2024

Aquesta exposició s’emmarca en l’anomenat “Cicle grans artistes”, que pretén incloure una gran exposició per cadascun dels tres trimestres que dura la temporada expositiva, a la Sala Alavedra. De fet, la primera va ser “90 anys Joan Soler-Jové passió pel Circ”, a la tardor de 2024, amb fons del propi Josep Guindo, qui és un gran col·leccionista d’art i qui codirigeix la Sala Alavedra juntament amb Francesc Prats des d’aquest curs.

Aquest cicle pretén “prestigiar” la sala, en paraules de Ricardo Alavedra. “Volem introduir noms reconeguts d’artistes, que estiguin introduïts dins les col·leccions grans, com la de la baronessa Thyssen”, sosté, en referència al fons de Josep Amat.

“D’alguna manera, volem que curricularment la Sala Alavedra tingui uns noms que amb el pas dels anys havia deixat de tenir”, afegeix. “Que donin renom”.

Per tal que artistes contemporanis vulguin ser-hi, la sala també incorporarà obra d’artistes rellevants, tot i que no tinguin relació directa amb Terrassa (ni com a socis de l’entitat, ni com a artistes locals).

Comissió impulsora

Una operació coordinada amb Maria Miralda, presidenta de l’entitat, i amb Francesc Prats, fins ara director de la Sala Alavedra: Entre els quatre, formen la comissió impulsora de la sala, durant aquesta temporada 2024-2025.

Aquesta necessitat també ve donada per la situació actual del galerisme a Terrassa. “El circuit de galeries està de capa caiguda, només queda a Amics i la Sala Paüls”, diu Alavedra. “Els joves ja no volen col·leccionar”.

Amics de les Arts vol rellançar les exposicions de pintura
To Top