Terrassa

Cinc itineraris accessibles per usuaris en cadira de rodes a l’anella verda

Són rutes específiques que oscil·len entre els 900 m i els 3,5 km de distància

Des d’aquest any, l’Anella Verda de Terrassa disposa de cinc itineraris accessibles que permeten descobrir aquest entorn natural a les persones usuàries de cadires de rodes. Són rutes que oscil·len entre els 900 metres i els 3,5 km, que es poden consultar i descarregar a la web de https://anellaverda.terrassa.cat/. És una proposta que complementa als 12 camins d’oci, lleure i natura que conformen, actualment, el recorregut circular de l’Anella Verda.

Per a la tinenta d’alcalde de Transició Ecològica, Patricia Reche, la preservació d’aquest entorn natural “és una prioritat per la seva proximitat i fàcil connectivitat amb la trama urbana, que la fa única i singular, i per ser un corredor ecològic que connecta amb importants àrees verdes, com el Parc Natural de Sant Llorenç del Munt o el de Collserola”.

Amb aquests nous itineraris, es dona compliment a la petició i treball de la Comissió d’Accessibilitat de poder gaudir de l’entorn natural de Terrassa amb seguretat i autonomia personal, la qual ha participat amb la validació d’aquests camins com a rutes accessibles. La tinenta d’alcalde i regidora d’Accessibilitat, Meritxell Lluís, destaca que “aquestes rutes permeten que persones amb mobilitat reduïda puguin gaudir d’aquest espai natural privilegiat, com és l’Anella Verda. Des de l’Ajuntament treballem per garantir el dret de totes les persones d’accés al lleure i l’oci, amb la màxima autonomia possible. Apostem per una Terrassa sense barreres, tant a l’espai urbà com al natural”.

Els cinc trajectes accessibles són: els entorns del Centre d’Interpretació Ambiental Bon Vilar (CIAB), de 1km; el camí de Sant Quirze a Matadepera, de 2 km; el trajecte que discorre per la riera de les Arenes, de 900 metres; el camí que permet descobrir els plans de Can Carbonell, de 3,5 km i, finalment, l’itinerari que circula pels plans de Can Bogunyà, de 2 km de longitud. Tots ells són recorreguts que compleixen amb els requeriments dels itineraris accessibles pel que fa a la seva amplada, pavimentació i pendent. Són camins planers, que no tenen cap dificultat tècnica en el seu recorregut, i que compten amb espais de descans situats, majoritàriament, en zones d’ombra i que tenen un ferm que permet la circulació de les cadires de rodes. Cal tenir en compte que les inclemències meteorològiques poden afectar puntualment l’accessibilitat de l’itinerari. Tanmateix, l’Ajuntament es compromet a tenir-lo condicionat i accessible en el termini més breu possible.

Preservar l’entorn natural

L’Anella Verda és tot l’espai no urbà de Terrassa, de 4.400 hectàrees, que representa el 65% de tot el terme municipal, amb el qual l’Ajuntament vol garantir la pervivència dels connectors ecològics que protegeixen la ciutat, recuperar les funcionalitats econòmiques dels camps, promovent l’activitat de les masies i del sector primari i fomentant un ús social i responsable de tot l’entorn natural.

Per vetllar per la freqüentació, els usos i l’exercici de les activitats que es desenvolupen a l’entorn natural de Terrassa, fa dos anys que va entrar en vigor l’Ordenança de l’Anella Verda, que afecta a tot el sòl no urbanitzable, inclosos els camins i altres espais públics pels quals l’Ajuntament té un acord de cessió d’ús públic amb les persones propietàries. Una normativa municipal que regula aspectes relatius als camins; a la protecció de la fauna i la flora; el fer d’anar a peu, de moure’s amb bicicleta o de circular amb vehicles a motor, com també portar els gossos a passejar, els sorolls, la gestió de les restes vegetals i la prohibició de llençar residus a l’entorn natural. 

Un dels elements més singulars és el camí circular de 35 km que dona la volta sencera al terme municipal i que transita per llocs d’elevat interès paisatgístic i patrimonial. Des de la ciutat s’hi accedeix amb facilitat a través de les portes de l’Anella Verda i dels camins històrics que connecten amb aquest itinerari.

Cinc itineraris accessibles per usuaris en cadira de rodes a l’anella verda
To Top