La gestió del reg dels camps de hockey ha estat objecte de debat en els darrers anys, especialment durant l’època de sequera que va viure el país. No malbaratar l’aigua i garantir-ne una utilització uniforme a totes les zones del terreny de joc és l’objectiu del projecte d’investigació industrial “Grass-Twin”, que està desenvolupant el clúster de l’esport català Indescat, en el qual participa la Federació Catalana de Hockey.
Té per objecte desenvolupar un bessó digital basat en la implementació d’un sistema de sensors distribuïts pel camp. Facilitaran un control detallat i en temps real dels paràmetres vitals de la gespa, fonamentalment la humitat, adaptant d’aquesta manera el reg i d’altres mesures de cura per les diferents zones del camp.
L’objectiu és optimitzar el consum d’aigua als terrenys de joc de gespa artificial, inicialment als de hockey, així com millorar significativament la qualitat i uniformitat de la gespa, oferint condicions òptimes de joc i reduint el risc de lesions en els jugadors.
Aquesta tecnologia representarà una revolució i un salt qualitatiu vers la gestió intel·ligent i sostenible d’instal·lacions esportives. El projecte, que ha d’estar enllestit aquest any, compta amb un finançament de 229.298 euros del Ministeri d’Indústria, per a un pressupost total de 291.958 euros.
Martí Lloveras, responsable
El terrassenc Martí Lloveras és el representant de la Federació Catalana de Hockey a l’Indescat. Confia que el projecte es pugui començar a implementar d’aquí a un any, no només en els camps de hockey de nova construcció sinó també en els ja existents. “El més interessant és que, a través de diferents sensors i microxips, s’estalviarà aigua i es regaran només les zones que ho necessitin, evitant bassals”, assenyala Lloveras. Els dos clubs que estan disposats a construir nous camps són l’RC Polo i el Sitges HC.
Els responsables de “Grass-Twin” van visitar el Club Egara, on van comprovar les especificitats d’un camp de hockey pel que fa al reg.
L’informe que va quedar aparcat
La idoneïtat de la gespa artificial com a superfície per a la pràctica esportiva va ser seriosament qüestionada el mes d’octubre de l’any 2023, quan un informe de la Comissió Europea anunciava que la gespa artificial podia tenir els dies comptats. S’alertava de la toxicitat de les boletes de cautxú que conté i es deia que les fibres plàstiques eren contaminants. Abans de la prohibició, es va arbitrar un període transitori de 8 anys.