Terrassa

Comença l’espectacular enderroc de l’últim bloc de l’Esponjament de Ca n’Anglada

Els treballs, que s’inicien aquests dimarts 21 de gener, afecten l’edifici amb escala al passatge de Constància, 2 i al passatge de la Previsió, 1

Imatge del darrer enderroc fet a la zona afectada per l'esponjament. Ara començarà la darrera fase de demolició / Alberto Tallón

Terrassa fa un pas més en la transformació urbanística de la part nord del barri de Ca n’Anglada amb l’enderroc de l’edifici situat al passatge de la Constància, número 2, i el passatge de la Previsió, numero 1, ubicats a l’illa delimitada pels carrers de Jacint Elias, Sant Crispí, Santa Cecília i el passeig del Vint-i-dos de Juliol. El bloc forma part de l’última fase del Projecte d’Esponjament, iniciada el 2012 amb el conveni signat pel Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat i l’Ajuntament, dividida en dues subfases: la 3A, que contemplava els edificis ja enderrocats al passatge de La Concòrdia 1 i 3, executada el 2021; i la 3B, que afecta l’altre bloc situat a l’illa formada pels passatges de La Previsió i La Constància. 

Els treballs preparatoris per l’enderrocament dels blocs de la Fase 3B es van iniciar l’octubre de 2024. En aquests mesos, s’ha procedit a destapiar, delimitar i tancar l’espai necessari per fer les obres, retirar la teulada de fibrociment, a descarregar tots els elements estructurals, entre altres, i també a garantir l’anul·lació dels subministres d’aigua, gas, telèfon i altres companyies de serveis. 

Aquests treballs van a càrrec de l’empresa Hercal Diggers S.L, amb un pressupost d’adjudicació de 205.413,58 euros, que també inclou la urbanització provisional dels espais alliberats. 

Com es farà l’enderroc 

L’enderroc dels dos darrers edificis es realitzarà amb una pala excavadora giratòria sobre cadenes de 12 tones a 20 tones. Per evitar la pols, ja que els edificis més propers es troben a una distància màxima de 12 metres, es procedirà a ruixar contínuament d’aigua tota l’obra. Primer s’enderrocarà l’entrebigat, sense debilitar les biguetes, i les parets de tancament es tiraran a terra un cop fet l’enderroc del cobert. 

L’enderroc es farà amb una pala excavadora giratòria sobre cadenes de 12  a 20 tones

Els dos edificis tenen una superfície en planta de 565,68 m2 i una superfície total d’uns 2.825 m2, i formen un conjunt edificat amb planta rectangular de dimensions aproximades de 14,80 metres per 38,16 mteres, format per planta baixa, quatre plantes, i sota coberta. Cada bloc està format per 20 habitatges (quatre per planta), distribuïts entorn d’un nucli d’escales i sense ascensor.

Un cop amb el solar alliberat, es farà la urbanització provisional amb paviments i enllumenat. S’instal·laran columnes de llum, en substitució de les llumeneres de les façanes i es reposaran totes les zones afectades per l’actuació, així com els escocells trencats. 

La tercera i última fase 

Per executar aquesta tercera i última fase, l’Ajuntament de Terrassa i el Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat, a través de l’Agència de l’Habitatge de Catalunya, van signar l’abril de 2017 un conveni urbanístic, que s’està portant a terme en dues subfases. Inicialment, s’havia previst enderrocar aquests blocs del passatge de la Concòrdia (Fase 3A) l’any 2019, però es va demorar per dificultats sobrevingudes, que han comportat els reallotjaments i la crisi sanitària de la Covid 19 i, posteriorment, pels tràmits per expropiar els habitatges afectats. 

La inversió total realitzada a Ca n’Anglada arribarà gairebé als 17 milions d’euros, finançats al 50% entre la Generalitat i l’Ajuntament. L’objectiu final del projecte d’esponjament és reduir la densificació en aquest barri per millorar les condicions de vida, ambientals i socials.

Amb l’enderroc dels dos darrers blocs  es completaran totalment les actuacions acordades al primer conveni, signat l’any 2012. No obstant això, quedaran pendent d’executar els projectes d’urbanització definitiva dels quatre espais alliberats, pels quals caldria establir un nou conveni urbanístic entre ambdues administracions. 

Durant la darrera dècada,  el Projecte d’Esponjament del barri de Ca n’Anglada ha executat l’enderroc de nou blocs amb 204 habitatges i s’han reallotjat 147 famílies, una tasca gestionada  des de l’Oficina de l’Esponjament de Ca n’Anglada, situada al Centre Cívic Montserrat Roig, integrada per l’Ajuntament i l’Institut Català del Sòl, INCASÒL. S’han buscat solucions consensuades i pràcticament a mida als problemes que plantejaven les persones propietàries i també les residents.  

L’Ajuntament i de la Generalitat van actuar davant els problemes d’habitatge al barri que van conduir a una degradació social. L’objectiu del projecte d’esponjament de Ca n’Anglada és reduir la densificació d’habitants per millorar les condicions socials. Inicialment, el projecte preveia la construcció de nous edificis a l’avinguda del Vallès per fer els reallotjaments, però la crisi econòmica ho va fer inviable i es van acollir les famílies en habitatges del terme municipal de Terrassa, tan nous (a través de la Societat Municipal d’Habitatge) com de segona mà. 

El projecte es va posar en marxa l’any 2012, amb la signatura d’un primer conveni urbanístic entre ambdues administracions per avançar en els reallotjaments, permetre l’enderroc de nou edificis situats a la zona nord-est afectats per diverses tipologies, i determinar els recursos econòmics necessaris per executar la primera fase del projecte. Les fases executades fins ara són les següents: 

Primera fase (2013-2015): Es van enderrocar 3 blocs ubicats als carrers de Sant Damià 255 Bis (febrer 2014), Sant Damià 257 Bis (desembre 2014) i Sant Cosme, 198 Bis (maig 2015), amb un total de 72 habitatges. Ajuntament i Generalitat van aportar sis milions d’euros, al 50% cadascuna de les dues administracions.  

Segona fase (2015-2017): Enderroc de 2 blocs situats al passatge de la Prudència números 2 i 4 (maig 2017), amb un total de 32 habitatges, així com el local comercial de l’antic mercat. Un segon conveni firmat l’any 2014 entre l’Agència de l’Habitatge de Catalunya i l’Ajuntament de Terrassa va ampliar les aportacions econòmiques. Es van preveure pels anys 2015 i 2016 una inversió de tres milions d’euros, al 50% cadascuna de les dues administracions. Aquesta dotació va permetre culminar les inversions pendents de la primera fase i executar la segona.  

Tercera i última fase (2017-2021/25): Enderroc de quatre blocs. Dins la Fase 3A són els dos emplaçats al passatge Concòrdia 1 i 3 (setembre 2020) i, dins la Fase 3B són els ubicats al passatge de la Previsió 1 i passatge de la Constància 2, amb un total de 40 habitatges (previst pel 2021-22). Un tercer conveni signat el 2017 recollia una inversió de 7.500.000 euros, per aquesta fase i també al 50% entre les dues administracions.

Ca n’Anglada, retrat d’un esponjament urbanístic… i social

To Top