La Universitat Politècnica de Catalunya – Barcelona Tech ha obert les portes del seu nou espai d’innovació i emprenedoria a l’edifici Gaia de la UPC Terrassa. Ho ha fet sota l’atenta mirada de l’alcalde, Jordi Ballart, el regidor d’Universitats i Transferència de Coneixement, Joan Salvador; i el director de l’Escola Superior d’Enginyeries Industrial, Aeroespacial i Audiovisual de Terrassa (ESEIAAT), Xavier Roca.
Es tracta d’un d’un nou espai universitari de 500 m2 que impulsarà i acollirà la realització dels projectes d’enginyeria reals dels estudiants i fomentarà la seva emprenedoria. Aquest projecte és una realitat gràcies a un conveni de col·laboració entre l’ESEIAAT i la Regidoria d’Universitats i Transferència de Coneixement de l’Ajuntament de Terrassa, que ha finançat el 50% de la inversió total, xifrada en 30.000 euros.
En aquest espai treballaran i mostraran els seus enginys reals, equips i associacions formades per estudiants d’enginyeria que estan dins del programa INSPIRE de l’ESEIAAT. “Aquest Hub és un pas més enllà. Terrassa ja es diferencia de moltes ciutats en aquest sentit perquè ja fa molts anys que hi ha la universitat. La forma de treballar i fins i tot la manera de pensar com a ciutat ja incorpora sempre la tecnologia, la innovació i l’emprenedoria. Tenim un territori molt potent en aquest sentit. Amb aquest hub mostrem coses que ja feiem a un col·lectiu de persones que, segurament, mai podrien veure-les, si no fos per aquests tipus de col·laboracions”, comenta el director de l’ESEIAAT, Xavier Roca.
Aquest programa, premiat per la Generalitat de Catalunya, és pioner i singular al mapa universitari català, i consisteix en l’impuls i creació de grups d’estudiants que desenvolupin projectes d’enginyeria reals. Els equips que gaudiran i treballaran al nou espai són els constructors de coets ultrasònics atmosfèrics i ròvers marcians Cosmic Research i d’UPC Space Program; els estudiants que dissenyen i construeixen vehicles elèctrics que competeixen a la Formula Student, UPCecoRacing; els de MotoSpirit ESEIAAT, que dissenyen i construeixen motocicletes elèctriques per competir a Moto Student; i els estudiants que dissenyen i construeixen aeromodels no tripulats, l’Associació Trencalòs.
UPC EcoRacing
Els estudiants d’EcoRacing es dediquen a construir un cotxe tipus prototip, per a la Formula Student, la competició d’estudiants enginyers d’arreu del món. Dissenyen, simulen i ho fabriquen tot ells. El seu vehicle és un un monocasc, el xassís està fet de fibra de carboni. Té un motor a cada roda que són completament elèctrics, perquè, com explica Marc Garcia, “permet regular quin torn assignar-li a cada roda. Si vols girar a la dreta en una corva, interessa que les interiors vagin més lentes que les exteriors”.
La conducció del vehicle també té el seu què, ja que és autònom, com exposa Jordi Gallart: “Porta tres càmeres que ens permeten identificar el circuit. Amb un algoritme intern i amb geometria identifiquem on està el cotxe, quin és el seu camí”. El cotxe accelera de 0 a 100km/h en 2,4 segons, més ràpid que un Fórmula 1. I una de les seves grans característiques és la sostenibilitat: a part de ser elèctric, qualsevol peça no estructural, procuren que sigui o bé de fibres naturals, o bé de fusta.
Cosmic Research
Es tracta d’una associació que forma estudiants al sector espacial, fent coets suborbitals, amb l’objectiu de donar un retorn a la societat. Són reutilitzables, exposa Alfred Valentín, perquè “quan arriben a dalt de tot, es desplega un paracaigudes, i nosaltres recuperem el coet. De fet, de normal, sempre reutilitzem pràcticament totes les peces d’aquells cohets que llancem per a propers anys”.
Tenen dos projectes: ‘Cansat’, que són petits satèl·lits de la mida d’una llauna de refresc que es llencen a una alçada de 600 metres on fan mesures; i ‘Bondar’, un coet supersònic que arriba a velocitats de 2000km/h, i alçades de 7,8 quilòmetres, el rècord de l’estat.
Trencalòs
Trencalòs va ser fundat l’any 2006 per un grup d’estudiants amb l’objectiu de dissenyar, construir i volar avions no tripulats. Ahir exposaven el ‘Carbassot’, la nau amb la qual van competir l’any passat a València. Es tracta d’una avioneta que, en buit, pesa uns dos quilograms, però que plena pot arribar a pujar fins a vuit. “La idea és que pugui arribar a carregar pes. A la competició ens fixen un motor i una hèlix, i a partir d’aquí, hem de desenvolupar l’avió que pugui carregar més pes, junt amb el que ens ve donat”, mostra Martí Badia.
Com totes les associacions, son grups rotatius que avancen i evolucionen en funció dels estudiants que passen per la universitat. “D’aquí a dos anys, ja haurem guanyat prou experiència construint i competint, com per anar a Stutgart, a fer un Air Cargo Challenge on es presenten universitats d’arreu del món”, confessa Núria Santos.
UPC Space Program
És una associació d’uns 80 membres de diversos graus de l’ESEIAAT, que conté 4 projectes. El primer de tots, el GRASS, els famosos ‘Rover’. “Un robot que simula l’exploració del terreny marcià. Un jurat recrea la superfície del terreny de Mart i fan un concurs on diversos equips universitaris presenten els seus prototips”, exposa Albert Soler.
També compten amb ‘Ares’, l’equip de coeteria, on llencen un coet fins a uns tres quilòmetres d’alçada, i la gràcia és ajustar-se al màxim a aquests 3 quilòmetres. ‘Atlas’ és un projecte nou de l’any passat. “Es va presentar a l’Student Air Race, on s’hi fa una cursa d’hiperdrons. Com diu el nom, són drons molt grans, que van a molta velocitat”, segueix Soler. I, per acabar, també hi ha ‘Orus’, que son satèl·lits en forma de cubs petits, pensats per anar a l’espai exterior. Desenvolupen tecnologies per tal de fer aquests prototips de satèl·lits més assequibles per estudiants d’instituts i universitats.
MotoSpirit ESEIAAT
A MotoSpirit, els estudiants construeixen des de 0, una motocicleta 100% elèctrica. “Tindria característiques de Moto3, amb un pic de 190 i escaig km/h”, explica Jairo Ramírez. “Té una bateria d’uns 10 kilobats i un motor d’uns 40 kilobats, que seria equivalent a un motor d’uns seixanta i escaig cavalls”.
Competeixen a MotoStudent, on son avaluats des del punt de vista industrial i tècnic per un jurat professional i culminen els seus aprenentatges amb una cursa a Motorland, Aragó.
“Són 7 voltes al circuit”, continua Lluïsa Garcia: “No fem una moto per a poder circular X quilòmetres. Nosaltres calculem la pista. L’autonomia de la nostra moto és l’autonomia de pista, les 7 voltes. L’any 2016, aquest va ser el primer equip que va fer una motocicleta elèctrica, i va guanyar la competició”.