La Cecot es referma en el seu posicionament en contra de la proposta del govern espanyol de reduir la jornada laboral efectiva a 37,5 hores setmanals. En un comunicat emès aquest dijous, la patronal amb seu a Terrassa expressa un cop més la seva preocupació per l’impacte negatiu que considera que aquesta mesura podria tenir en el teixit empresarial, especialment en les petites i mitjanes empreses. A més, adverteix que “no només afectarà les empreses, sinó també les dinàmiques de la negociació col·lectiva i l’autonomia de les parts negociadores, sindicats i patronals”.
L’organització multisectorial mostra el seu rebuig a la “imposició” de la jornada laboral per decret, “sense tenir en compte les peculiaritats dels sectors empresarials”. L’assessor de recursos humans de la Cecot Àngel Buxó sosté que la proposta del Ministeri de Treball, que afecta aquelles empreses amb convenis laborals que superen les 1.712 hores anuals, altera el principi fonamental de la negociació col·lectiva, “un pilar essencial per a les relacions laborals a Espanya”. “La negociació col·lectiva ha estat el mètode per a establir les condicions laborals en què les empreses i els treballadors arriben a acords. Ara, la mesura imposada pel govern trenca aquest model, que fins ara ha funcionat bé”, manifesta.
La confederació empresarial sosté que un dels efectes “més perjudicials” de la proposta de la ministra Yolanda Díaz és l’impacte de la mesura en les microempreses i autònoms, “que tindran poques alternatives per adaptar-se”. Buxó estima que moltes petites empreses es veuran obligades a cobrir la reducció de jornada amb més hores de treball de l’autònom o contractant més personal, “una solució difícil d’assumir per a moltes pimes”.
Un altre aspecte que des de la patronal es considera important és l’impacte en els treballadors a temps parcial. “Tot i que la seva jornada no es veurà reduïda, sí que es preveu un augment dels seus salaris, ja que passaran a rebre entre un 4% i un 6% més, segons els convenis sectorials. Aquest increment salarial, per altra banda, pot generar tensions en els costos laborals i contribuir a l’augment dels preus de béns i serveis”, diu el comunicat de la confederació empresarial.
Buxó lamenta també que la mesura no aborda “altres problemes laborals importants, com l’absentisme laboral, que afecta un 10% de la població activa i que també hauria de ser una prioritat per a millorar l’eficiència del sistema laboral”. “Cal un debat més profund sobre com equilibrar les millores laborals amb la competitivitat de les empreses, per tal que puguem continuar sent competitius tant en l’àmbit intern com internacional. Ser més productiu, si no som més competitius, tampoc ens resoldrà la situació”, conclou l’assessor de la Cecot, que demana abordar també aspectes com la burocràcia, la simplificació administrativa o la fiscalitat.