Terrassa

“Ets com un personatge més del pessebre”

Visitem l’exposició de pessebres al soterrani de la catedral de Terrassa i parlem sobre el procés de creació amb socis de l’Agrupació de Pessebristes de Terrassa

En Lluís Sanahuja fa pessebres des de ben petit. L’afició li ve del pare, m’explica. Conversem al soterrani de la catedral, on enguany s’exposen catorze diorames de temes bíblics fins al 9 de gener de 2025. Entre la mostra, em crida l’atenció la creació que en Lluís ha fet amb el seu germà Pere. Es tracta d’un pessebre fet amb suro i molsa, molt obert i amb una vistosa cova. En preguntar-li sobre la seva afició, em respon: “Arriba un moment que t’identifiques amb el pessebre i ets com un personatge més”.

Pessebre de Lluís i Pere Sanahuja | Uma Jareño

En Lluís va començar a construir-lo al novembre.“Treballem aquí mateix, les hores que tenim a les tardes. I ho fem amb el meu germà, fent el que hem vist a casa”. Em sorprèn esbrinar que, lluny de fer un esborrany previ, treballen directament amb els materials. “Ens posem d’acord parlant i comencem per darrere, fent les muntanyes amb capses de cartó o de fruita”, explica.

Avancem pel passadís de l’exposició mentre en Lluís m’ofereix tota mena de detalls sobre les creacions dels altres companys. “Cadascú té el seu estil i tarannà”, apunta. “Aquest és obra de Jacint Cadevall, que ens va deixar. Ell fa pessebres molt oberts, amb places i cases bastant vistoses”. En Lluís s’atura també una estona al davant de l’obra de Jordi Pi, un dels pares de l’Agrupació de Pessebristes de Terrassa. “Ell era farmacèutic i es dedicava a fer pessebres rere la botiga”, recorda.

Figuretes a l’exposició del Sant Esperit | Uma Jareño

Els fills avaluen l’obra oficial

Cap al final de l’exposició, trobem el pessebre oficial, el més gran de la mostra, obra de Ricard Verdaguer i Jordi Rodó. Casualment, topem amb els seus respectius fills, l’Anna i el Jordi, que han vingut a “criticar” entre bromes l’obra dels seus pares. En realitat, es mostren bastant satisfets: “És dels meus preferits, i si no fos dels nostres pares també ho seria!”, confessa l’Anna. “De tots els pessebres que han fet, aquest és dels més bons”, afegeix el Jordi.

En preguntar-los pel procés de creació, no dubten a remarcar que el menjar en companyia és un bon motor pels seus respectius pares: “Sobretot, sopen. Cada dimecres. I ja els últims tres mesos de l’any es posen a fer el pessebre”, diu rient l’Anna. Potser aquest és el secret, treballar a gust. Sense dubte, Verdaguer i Rodó són prolífics. Així ho corroboren els respectius fills: “A casa meva hi ha 25 pessebres. El meu pare fa l’oficial i també els seus propis”, diu l’Anna Verdaguer. “El meu pare en té més de deu i estan tots en una habitació, enganxats al corrent per encendre’ls”, exclama en Jordi Rodó júnior. Tot i mirar l’afició dels pares amb humor, diuen haver guanyat de petits tots els concursos de pessebres infantils i no descarten seguir la tradició dels pares en el futur.

Ni caganers ni diables al pessebre

“Ets com un personatge més del pessebre”
To Top