Terrassa

Consells per controlar les “despeses formiga”

Les despeses formiga són aquelles que són petites, evitables i continuades en el temps. En primera instància poden semblar insignificants però amb el temps, es noten

Compres nadalenques al centre de Terrassa / Alberto Tallón

La base d’un consum sensat i responsable és el benestar financer, i aquest passa primer per estar bé socialment, laboralment i tenir una bona salut. Així ho afirma Jan Sisteró, formador del curs de “wellness” financer en col·laboració amb la Cecot. “Cal saber retallar aquelles coses prescindibles dins els dos grans blocs de despeses nadalenques: els regals i el menjar”, explica Sisteró. El que comporti una despesa extraordinària pot acabar sent perjudicial a llarg termini. Aquí hi entren les despeses que Sisteró bateja com a “despeses formiga”: aquelles que són petites, evitables i continuades en el temps. En primera instància poden semblar insignificants, però amb el temps acaben notant-se.

Llista de la compra tancada

En aquest aspecte, és primordial, diu, acotar clarament les despeses, per exemple amb una llista de la compra tancada. Una estratègia amb la qual coincideix la Nadia Garcia, organitzadora de la formació “Compra sense Risc” realitzada per la OCU i la Creu Roja a Terrassa.: “És difícil organitzar-se al Nadal perquè la gent té poc temps, però l’ideal és planejar un menú amb antel·lació, i segons aquest menú es poden fer unes compres tancades, sense gastar de més. És una manera d’evitar anar al supermercat i caure en la temptació de comprar productes de més, que poden acabar sobrant”.

Regalar temps i oci gratuït

És cert que sempre hi ha excessos durant aquestes dates, però també existeixen alternatives. “L’important no és el regal car, sempre es pot compensar amb temps amb els nostres” reflexiona Sisteró. A aquest pensament hi afegeix que hi ha moltes maneres de regalar temps més enllà d’acompanyar les persones. Sisteró apunta que Terrassa té nombroses ofertes d’oci gratuït o de preu simbòlic com poden ser el cant de nadales que poden ser una alternativa.

L’amic invisible

La Nadia Garcia amb la seva formació de “Compra sense risc” també ajuda al consum responsable i a no consumir per consumir. Se centra en les compres per internet i forma la gent no només a comprar amb seguretat, si no també a fer-ho amb consciència. Diu que “un recurs que funciona a les festes per a no gastar en excès és l’amic invisible, que és una forma fàcil de fer un regal, equitativa per a tothom, i que implica no consumir en massa”.

És Nadal. Podem permetre capricis… Amb cautela

On acaben per coincidir la Nadia Garcia i el Jan Sisteró és que les festes nadalenques són ocasions úniques al calendari, i que tampoc passa res per a afegir-hi un extra. Ara bé, avisen que sempre ha de ser amb cautela. “No hem de tenir un Nadal genial per acabar patint un gener horrorós”, avisa Sisteró.

Com s’ho fan els terrassencs per estalviar al Nadal?

Consells per controlar les “despeses formiga”
To Top