Diners

Europa i la nova realitat

Pere Simó Domènech, director de l’oficina de Renta 4

Amb l’arribada de Trump al govern dels EUA, sembla que a Europa se’ns plantegen nous reptes que implicaran un increment de les despeses en armament i un increment en els costos d’exportació als EUA amb la nova política anunciada d’aranzels. Ara bé, Europa té un problema intern que fa referència a les seves dues locomotores i, alhora, impulsores de la unitat de l’euro, que són Alemanya i França. Totes dues estan en una situació delicada, que és la que ha fet que s’anticipessin les eleccions en els dos països, fent trontollar els seus governs i l’equilibri europeu actual.

El problema d’ambdós països és diferent. A Alemanya, radica en la falta de creixement del PIB, mentre mantenen, de moment, un control molt ferm de la despesa pública que, malgrat quasi no complir els acords de l’euro, tenen regulada en la seva pròpia constitució, i qualsevol acord per trencar aquests pactes d’estabilitat, aniria en la línia que el possible increment del deute estaria únicament destinat a reactivar el creixement. Alemanya, per la falta de les fonts energètiques barates provinents del gas rus, amb una economia molt industrialitzada, ha sofert un augment del cost de l’energia i, en conseqüència, han augmentat els seus problemes de competitivitat, que estan fent perdre-li el capdavant econòmic d’Europa.

D’altra banda, França té un creixement més raonable del PIB, però, per contra, es troba en un desequilibri estructural per l’increment del dèficit públic, que ja sobrepassa el 109% del PIB, i que obligarà a fer esforços suplementaris que conduiran a més tensió social i a més costos per les possibles pujades d’impostos, amb la consegüent reducció de competitivitat i de creixement l’any vinent.

Finalment, malgrat ser un tema purament especulatiu, el panorama electoral, amb el fort creixement de la ultradreta i, en general, de la dreta portarà clarament els dos països a emprendre polítiques de reducció de despesa i de reducció de prestacions socials per intentar reduir despeses i incrementar el creixement econòmic, fet que, com ja està passant als EUA, pot fer que tinguem alguns repunts a les borses europees a curt termini.

To Top