L’Eseiaat de la UPC, a Terrassa, ha aconseguit l’Acreditació Institucional de l’Agència de Qualitat Universitària (AQU). Aquest organisme concedeix aquest reconeixement institucional a les facultats o escoles catalanes que tenen, com a mínim, la meitat de les seves titulacions acreditades i compten amb un Sistema de Garantia Intern de Qualitat. La primera acreditació institucional a Catalunya data del 2019. Són molt poques les facultats o Escoles amb aquest segell, destaca la UPC.
L’Escola Superior d’Enginyeries Industrial, Aeroespacial i Audiovisual de Terrassa (Eseiaat) de la Universitat Politècnica de Catalunya-Barcelona Tech (UPC) acaba d’aconseguir l’Acreditació Institucional per part de l’Agència de Qualitat Universitària (AQU), que es recull al Registro de Universidades, Centros y Títulos del Ministerio de Ciencia, Educación y Universidades, el RUCT.
L’Acreditació Institucional és un reconeixement a la tasca d’un centre universitari compromès en una revisió sistemàtica, la millora contínua i la transparència, i esdevé una garantia per la formació dels seus titulats i titulades.
“Després de dos anys de treball intens, rigorós i feixuc, l’Eseiaat de la UPC, una de les escoles d’enginyeria més grans d’Espanya i la més gran de Catalunya, ha obtingut l’apreciada Acreditació Institucional que atorga l’Agència de la Qualitat Universitària (AQU)”, subratlla la UPC. A partir d’ara, l’Eseiaat apareix com a centre universitari de qualitat reconeguda al Registro Universitario de Centros y Titulos del Ministerio de Ciencia y Tecnologia.
Aquesta és la reacció del sotsdirector de Qualitat de l’Eseiaat, i responsable acadèmic d’aquesta fita, Jordi Voltas: “Entenc que el primer que susciti aquesta notícia és estranyesa, després de tant temps d’activitat normal. Tanmateix, hi ha molt poques escoles i facultats que a data d’avui hagin obtingut l’Acreditació Institucional. Aquesta acreditació significa que el centre disposa d’un Sistema de Garantia Interna de Qualitat (SGIQ) i que la meitat o més de les titulacions que imparteix han estat acreditades com a mínim un cop, és a dir, que s’han revisat un cop. Implica també el reconeixement de que la política de centre està orientada en base a un Pla Estratègic, que impulsa i orienta a l’Escola o Facultat tot aprofitant les oportunitats que es presenten”.
El SGIQ, la clau
De fet, fruit del treball envers l’assoliment del segell d’Acreditació Institucional de l’AQU, “és la implantació a l’Eseiaat del Sistema de Garantia Interna de la Qualitat (SGIQ) que emmarca un conjunt de projectes essencials, com ara, el Pla Estratègic de l’Escola i la política i objectius de qualitat i els grups d’interès que aporten valor per a la revisió anual i els plans de millora”, afegeix la universitat.
Així mateix, el SGIQ es dota d’un sistema d’informació pública a través del lloc web del centre i d’un document anual únic (DAU) que assegura la transparència.
En aquest sentit, l’Eseiaat s’ha marcat tres reptes estratègics que passen per la internacionalització, la modernització del model acadèmic i la potenciació dels vincles amb la societat. “Aquests tres reptes s’assoliran gràcies a un conjunt d’objectius particulars, com poden ser el nombre d’assignatures en anglès, el nombre de professorat que participa en formació continuada i innovació, o bé el nombre de premis i reconeixements a estudiats per part d’empreses i institucions, per citar-ne sols alguns”, diu l’escola universitària.
El SGIQ funciona com un sistema que integra la Política de Qualitat a partir dels eixos estratègics anteriors, la descomposició de l’activitat ordinària del centre en un conjunt de procediments i la lectura d’un conjunt d’indicadors que expliquen totes les dimensions del centre. A més, el SGIQ de l’Eseiaat inclou la valoració de la satisfacció de tots els col·lectius que la composen: Professorat Docent Investigador, estudiantat i Personal Tècnic de Gestió, Administració i Serveis.
Altres fonts d’informació per treballar la qualitat del centre han estat la mateixa AQU, la Agencia Nacional de la Calidad y la Acreditación (ANECA), l’European Association for Quality Assurance in Higher education (ENQA), el Portal dels Estudis Universitaris de Catalunya (EUC), les enquestes d’Inserció laboral de l’EUC, les enquestes de satisfacció de la UPC, el portal FUTUR de la producció científica de la UPC i l’observatori de rànquings de la UPC