El teixit empresarial del Vallès Occidental és “més productiu i més rendible que la resta de Catalunya”. Així de contundent s’ha mostrat aquest dilluns el president de Pimec Vallès Occidental, Xavier Pujol, durant la presentació de l’estudi “La pime al Vallès Occidental”, un informe que desgrana les dades territorials de l’Anuari de la Pime Catalana 2024 que ha elaborat l’Observatori de la Pime de Catalunya, respecte de l’any 2022.
Segons la patronal, la comarca manté un “caràcter eminentment industrial”, amb un 14,6% d’empreses industrials, prop de sis punts per sobre la mitjana catalana (8,8%), i un gruix d’ocupats en el sector industrial que frega el 25%, respecte del 16,3% català, malgrat un lleuger descens dels centres de treball industrial (-3,3%), en els darrers dos anys: “Sabem que s’han perdut unitats empresarials industrials, però no seria tan dolent si s’haguessin perdut per fusions d’empreses, que això es traduiria en empreses més grans. Però amb les dades de què disposem, no podem anar més enllà”, ha assegurat el director d’Estudis i Anàlisi econòmica de Pimec, Moisès Bonal.
En aquesta línia s’ha expressat Pujol, que preguntat per aquesta tendència, ha explicat alguns dels motius que podrien explicar aquest escenari: “Els marges s’estan erosionant, hi ha un increment de diversos costos, que aquests només es poden compensar amb una millora de la productivitat, en un moment en què l’absentisme està obligant les empreses a contractar un 10% més de la seva plantilla per fer-hi front. Les petites empreses tenen uns tipus d’interès més alts i els costos de gestió administrativa treuen hores per aportar valor afegit”.
Malgrat tot, per subsectors industrials, les indústries químiques, les extractives no energètiques, i les dedicades a l’energia, gas, aigua i reciclatge “tenen bons resultats en termes de rendibilitat, productivitat, i, no tant, en competitivitat. La taxa d’endeutament està situada per sota la del conjunt de Catalunya”, ha comentat Bonal.
En xifres, el 2022 hi havia 231.240 afiliats en 61.836 pimes de la comarca, dels quals 57.5420 estaven en llocs de treball industrials. En termes de productivitat del sector industrial, que es mesura en termes de VAB per treballador, Moisès Bonal ha explicat que a la comarca la dada és de 61.811 euros, mentre que la mitjana de Catalunya és de 56.826 euros. Un altre indicador que és lleugerament superior al conjunt del territori català és la rendibilitat econòmica, que a la comarca és del 6,8%, i a la resta és del 6,2%. Pel que fa a l’endeutament, el document elaborat per la patronal constata que a les pimes industrials de la comarca la taxa d’endeutament també és inferior a la del conjunt de Catalunya, ja que al Vallès Occidental és del 48,1%, mentre que la mitjana és del 49,2%.